Cada vegada és més complicat controlar el temps que els nens passen davant les pantalles, a causa de l'augment en el nombre de dispositius i a l'accessibilitat més gran a aquests a tota la casa, en els centres educatius, a través de les amistats... Aquesta circumstància s'ha agreujat durant la pandèmia de la COVID-19, durant la qual hem passat molt més temps a casa i els pares han hagut de dedicar moltes hores al teletreball, temps que no han pogut dedicar als seus fills.

Ara, una nova revisió científica publicada a la revista Pediatrics conclou|acaba que l'ús excessiu de les pantalles dificulta el desenvolupament del llenguatge en els nens, encara que amb matisos, perquè si es fa amb interacció amb els pares i escollint el contingut, pot afavorir-lo.

Niño tablet

La intervenció dels pares és determinant en la manera com les pantalles afecten el desenvolupament dels nens

L'estudi parteix de la base que estableix l'Acadèmia Nord-Americana de Pediatria que recomana no exposar nens menors de dos anys a aquest tipus de dispositius i limitar el temps a una hora diària de programes educatius per a edats compreses entre 2 a 5 anys. Tenint en compte això, el 95 per cent dels nens de 3 anys analitzats, excedien les pautes suggerides i en bona part els casos, sense la col·laboració dels pares. El gran problema, segons apunten, és que les pantalles han passat a ser un producte de consum familiar a un personal, per la qual cosa amb prou feines hi ha temps per a la covisualització amb els pares. D'aquesta forma, la possibilitat que es produeixi un enriquiment del desenvolupament del llenguatge, està disminuint.

Segons els científics que han participat en l'estudi, la millor manera d'enriquir la visualització de les pantalles és observar en conjunt i debatre, d'aquesta forma l'impacte és molt menys negatiu en la ment en formació dels menors. Per a això, en primer lloc, cal escollir primer el tipus de contingut que es pot veure en família. "Alguns pares pensen que tota la televisió pot ser educativa, però aquest no és el cas", suggereixen els experts. "El ritme ha de ser apropiat i el contingut desenvolupat per experts en educació".

Niño móvil

La millor manera d'enriquir la visualització de les pantalles és observar en conjunt i debatre

Si bé el nou estudi es va centrar en els nens petits i el desenvolupament del llenguatge, els experts apunten que els pares haurien de pensar a llarg termini sobre les implicacions del temps que passen els seus fills davant la pantalla. En particular, els joves homes. Els estudis apunten que un percentatge considerable passa llargues hores a la seva habitació jugant amb videojocs, desenvolupant un comportament desafiador i fins i tot símptomes relacionats amb la depressió. A més, molts desenvolupen una dependència dels dispositius i les pantalles, que pot arribar a convertir-se en patològica. "Com abans estableixis límits, millor," apunten els científics. Es tracta de percebre les pantalles més aviat com una eina, no com una manera de mantenir els nens callats, ocupats o entretinguts durant llargues hores.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat