La vitamina K és una vitamina liposoluble que juga un paper important en la coagulació de la sang. Hi ha dos tipus als aliments que mengem: la vitamina K1, que prové principalment de les verdures de fulla verda i els olis vegetals, i la vitamina K2, que es troba a la carn, els ous i els aliments fermentats com el formatge.

Cada vegada existeix més evidència de la importància que té per a la bona salut del cor. De fet, una nova investigació de la Universitat Edith Cowan (ECU) ha conclòs que les persones que consumin una dieta rica en vitamina K tenen fins i tot un 34 per cent menys de risc de malaltia cardiovascular relacionada amb l'ateroesclerosi (acumulació de placa a les artèries).

L'estudi, que va analitzar dades de 50.000 persones durant 23 anys, va demostrar que les persones amb la ingesta de vitamina més important K1 tenien un 21 per cent menys de probabilitats de ser hospitalitzades per malalties cardiovasculars relacionades amb l'ateroesclerosi. En el cas de la vitamina K2, el risc de ser hospitalitzat va ser un 14 per cent menor.

Aquest menor risc es va observar per a tots els tipus de malalties cardíaques relacionades amb l'ateroesclerosi, en particular per a la malaltia de les artèries perifèriques en un 34 per cent.

Dolor al pit

Una de les investigadores principals de l'estudi, la Dra. Nicola Bondonno, assegura que "les pautes dietètiques actuals per al consum de vitamina K generalment es basen només en la quantitat de vitamina K1 que una persona ha de consumir per assegurar-se que la seva sang pugui coagular-se". Tanmateix, "existeix una creixent evidència que la ingesta de vitamina K per sobre de les pautes actuals pot brindar una protecció més important contra el desenvolupament d'altres malalties, com l'ateroesclerosi."

"Encara que es necessita més investigació per comprendre completament el procés, creiem que la vitamina K actua protegint contra l'acumulació de calci a les principals artèries del cos que condueix la calcificació vascular".

L'expert de la Universitat d'Austràlia Occidental Jamie Bellinge, també autor de l'estudi, afirma per la seva part que el paper de la vitamina K en la salut cardiovascular i particularment en la calcificació vascular és una àrea d'investigació que ofereix esperances prometedores per al futur.

"Les malalties cardiovasculars continuen sent una de les principals causes de mort i encara hi ha una comprensió limitada de la importància de les diferents vitamines que es troben als aliments i el seu efecte sobre els atacs cardíacs, els accidents cerebrovasculars i la malaltia arterial perifèrica", afirma.

Ara toca conèixer-ne més sobre el contingut de vitamina K2 dels aliments, ja que existeix més desconeixement. Hi ha 10 formes de vitamina K2 que es troben en la nostra dieta i cada una d'elles pot ser absorbida i actuar de manera diferent.

"La següent fase de la investigació implicarà el desenvolupament i la millora de bases de dades sobre el contingut de vitamina K2 dels aliments", afirma.