La consellera basca de Salut, Nekane Murga, ha assegurat que el Govern basc estudia restriccions a l'oci nocturn perquè "està afavorint la transmissió" de la Covid-19. Entre els casos registrats, hi ha un local hoteler de Bilbao, al qual s'està fent seguiment, amb 33 casos positius en les últimes 72 hores.

Durant una compareixença per donar a conèixer les últimes dades sobre l'evolució de la pandèmia del coronavirus, Murga ha dit que "és una cosa que estem analitzant, i que hem d'anar veient les dades. Tot parla que el lleure nocturn és una cosa que està afavorint la transmissió de la malaltia". Segons Murga, l'elevat nombre de casos registrats a Bilbao en els últims dies s'explica perquè hi ha "molta població" i la taxa per cada 100.000 habitants "és una mica per sobre de la mitjana". "És una àrea en què es manté el lleure nocturn i les persones que no són a la costa van a Bilbao o a determinats locals que poden estar oberts", ha assenyalat.

Possibilitat d'haver-se infectat fora de la feina

Murga ha admès que es va procedir al tancament de la discoteca 'La Fuga' de Bilbao per un positiu en un treballador. Segons ha dit, en diferents punts d'Euskadi s'estan identificant persones que treballen en hostaleria que poden haver-se infectat fora de la seva activitat laboral i "que suposen un risc important". En concret, a la capital biscaïna s'ha identificat persones que treballen a tres locals d'hostaleria i després de les proves s'ha desinfectat els locals, sense trobar contagis en els clients. Els altres locals han tornat a obrir, amb un sol cas positiu en cada un d'ells, mentre es manté en aïllament els contactes estrets.

pais basc salut EFE

Un home realitzant la prova de coronavirus. Foto: EFE

La consellera ha reclamat ser "molt prudent" i "extremar al màxim les mesures de seguretat". En l'última setmana, s'han realitzat prop de 30.000 PCR, la taxa més gran per habitants de l'estat. Fins ara, i des de l'inici de la crisi, ja s'ha fet una prova de detecció entorn del 14% de la població basca.

De forma paral·lela, creu que s'han de mantenir més mesures habituals de distanciament i adoptar-ne d'altres "principalment, en l'àmbit del lleure i de les reunions familiars". Segons ha recordat, les reunions, celebracions i agrupacions de persones "han estat l'origen de bona part dels contagis que s'han donat en les últimes setmanes, especialment a Biscaia i Guipúscoa."

Restriccions en algunes localitats

Per aquest motiu, s'han adoptat mesures específiques "a determinades localitats i en l'àmbit de l'hostaleria, fonamentalment". En aquest sentit ha recordat l'ordre per la qual s'ha estès en dues poblacions, Ermua i Bergara, les restriccions en restaurants, txokos i societats, amb limitació de l'aforament al 50%, la prohibició del consum en barra i amb el tancament a les 23.30 hores. També s'ha suspès la celebració de festes, revetlles i esdeveniments populars.

En ambdues localitats s'estan identificant contactes positius i existeix una preocupació perquè "està pujant l'edat mitjana dels nous casos" identificats. "El primer dia, entorn del 80% estaven entre 16 i 23 anys i, en aquest moment, està entorn de 32-33 anys", ha conclòs.