El Govern Basc ha anunciat que dilluns que ve declararà l'emergència sanitària i el lehendakari, Iñigo Urkullu, assumirà "el comandament únic". L'Executiu ha explicat en un comunicat aquest divendres que està treballant per publicar en el Butlletí Oficial del País Basc de dilluns que ve la triple normativa que declararà la situació d'emergència sanitària a Euskadi.

A més, el Govern Basc està treballant en l'aplicació "al més aviat possible, i d'acord amb la resta de les comunitats autònomes", així com d'altres "complementàries ja estudiades si així sigui necessari ". Per això, s'activarà el Pla de Protecció Civil d'Euskadi (Labi) i el lehendakari en funcions, Iñigo Urkullu, podrà adoptar mesures addicionals a les acordades per totes les comunitats autònomes com la que limita l'oci nocturn.

Què permet fer l'estat d'emergència?

Entre altres coses, la decisió permetrà a l'Executiu confinar persones en els seus domicilis, així com evacuar-les de zones perilloses. Segons l'article 8 de la Llei de Gestió d'Emergències, recollit per Eitb, ​les mesures que pot adoptar el lehendakari són:

a) Confinament de persones en els seus domicilis o en llocs segurs.

b) Evacuació o allunyament de les persones dels llocs de perill.

c) Restricció d'accés a zones de perill o a zones d'operació.

d) Limitació o condicionament de l'ús de serveis públics i privats o el consum de béns.

e) Limitació o prohibició d'activitats en llocs determinats i obligació d'adoptar precaucions, prevencions o comportaments concrets.

Agents de l'Ertzaintza vigilen els carrers de casc vell de Vitòria - efe

Agents de l'Ertzaintza vigilen els carrers de casc antic de Vitòria. / Efe

Segons aquesta legislació, el lehendakari podrà dictar ordres i instruccions que afectin drets de la ciutadania. Les mesures tindran una vigència limitada estrictament al temps necessari per afrontar l'emergència i hauran de ser proporcionades.

La situació del coronavirus a Euskadi

Els contagis a la Comunitat Autònoma Basca s'han disparat en els últims dies i, tot i que aquest divendres han baixat lleugerament els nous positius, amb 510 nous casos, la xifra de persones hospitalitzades s'ha elevat fins arribar a les 136, de les quals 13 estan a l'UCI.