L'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) ha començat a estudiar els resultats preliminars i els estudis clínics inicials en adults de la vacuna de CureVac. Com ja ha fet amb altres vacunes contra la Covid-19, l'EMA avança així un procés que normalment es fa quan han acabat els assajos en humans i es demana autorització per tal d'accelerar el procés.

Segons ha informat l'agència, s'inicia la revisió perquè els estudis preliminars "suggereixen que la vacuna provoca la producció d'anticossos i de cèl·lules immunes" contra la Covid-19. CureVac encara està fent proves en humans per avaluar la seguretat i eficàcia de la vacuna, unes dades que l'EMA avaluarà quan estiguin disponibles.

L'EMA ja està fent aquesta "revisió continuada" amb la vacuna de Novavax des de fa poc més d'una setmana i prèviament ja va avançar els processos amb les vacunes de Pfizer-BioNTech, la de Moderna i la d'Oxford-AstraZeneca, ja aprovades pel regulador.

Un cop l'EMA tingui suficients evidències de tots els assajos, CureVac podrà demanar formalment l'autorització per comercialitzar la vacuna. Llavors, l'EMA acabarà la revisió de tots els resultats i decidirà si permet el seu ús.

Von der Leyen anuncia canvis

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, ha defensat el procés de la Unió Europea per aprovar vacunes, però ha anunciat "una revisió del marc legislatiu" per accelerar l'examen de l'Agència Europea del Medicament. "Vam anar tard amb l'autorització", va afirmar ahir al ple de l'Eurocambra, si bé creu que el "temps extra" va ser una "inversió en seguretat". D'altra banda, Von der Leyen va admetre que van "confiar massa" que les farmacèutiques entregarien les dosis amb puntualitat i que van ser "massa optimistes" sobre la capacitat de producció de la vacuna. Amb tot, l'alemanya va revindicar que la campanya de vacunació "ha guanyat velocitat" en les últimes setmanes.

Von der Leyen va defensar el nou mecanisme d'exportacions assegurant que no pretén "restringir les companyies que compleixen els seus contractes". "Europa sempre està disposada a compartir, però insistim en un repartiment just". La presidenta de la CE va admetre que es van cometre "errors" en la implementació d'aquest control d'exportació en relació amb l'Acord del Brexit i la situació d'Irlanda del Nord.