Els gats s'han convertit en una de les mascotes més demanades a tot el món i són els absoluts reis de les xarxes socials. Fins i tot n'hi ha alguns que s'han convertit en veritables influencers, com passa amb la gata del difunt Karl Lagerferd, Choupette, que té gairebé 300.000 seguidors a Instagram amb el nom de @ChoupettesDiary.

A diferència dels gossos, són animals que tenen fama d'autosuficients i més difícils de vincular amb els seus amos, però el cert és que aquesta imatge té més de prejudici que una altra cosa, perquè la veritat és que es relacionen amb els seus cuidadors tant com els gossos.

Un estudi dut a terme per experts de la Universitat de Guelph, a Ontario, (el Canadà) ha intentat analitzar fins a quin punt els humans poden descodificar les emocions dels gats a partir de les seves expressions facials.
Gat marrón

La investigació

Ho van fer reclutant 6.329 participants de 85 països, als quals se'ls va demanar que veiessin 20 vídeos de gats a YouTube. Els vídeos mostraven gats en un estat emocional negatiu o positiu. En els negatius, per exemple, els felins mostraven signes d'evasió en retirar-se d'un objecte o una persona, o fugir a un amagatall. En alguns, lluitaven contra la restricció física o se'ls negaven oportunitats com sortir a l'aire lliure. Els gats en aquests vídeos també grunyien o xiulaven o tenien problemes de salut, com malestar o dolor físic.

En els vídeos positius, els felins havien trobat els seus espais favorits o eren acariciats per altres persones. Cap dels vídeos no mostrava expressions facials òbvies, com la boca oberta o les orelles planes, encara que totes les imatges es van centrar als ulls i les boques d'aquests animals.

La majoria dels participants van obtenir mals resultats en les proves de reconeixement facial. Només el 13% va tenir èxit en fer-ho. En l'estudi es pot comprovar que les dones van encertar més que els homes, i els participants més joves van tenir un encert més gran que els més grans, igual com els participants amb experiència professional amb els animals. A aquestes persones, els experts els denominen els xiuxiuejadors de gats.

El fet que les dones generalment obtinguessin millors taxes d'encert que els homes no és una cosa il·lògica, perquè en totes les investigacions que s'han fet sobre això s'ha demostrat que les dones són millors a l'hora de descodificar manifestacions no verbals d'emoció, tant en humans com en gossos.
Acariciant gat (1)

Els experts que han participat en l'estudi pensen que per a tots aquells que vulguin tenir un gat a casa, o qualsevol altra mascota, la capacitat de llegir les expressions facials és molt important per aconseguir un nivell de benestar òptim tant per a l'animal com per a la persona que conviu amb ell. Però els que no sàpiguen com fer-ho o no obtinguin bons resultats en les proves no han de desesperar-se, perquè aquesta qualitat es pot entrenar i es desenvolupa amb la pràctica. D'aquesta forma, es pot aconseguir un nivell de compenetració amb la mascota molt més profund del normal, amb els beneficis que això porta per a ambdues parts, no només quant al benestar emocional sinó de la salut en general.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat