Es confirmen les sospites: la vacuna contra la covid pot alterar el cicle menstrual. Això és el que conclou un estudi pioner de la Universitat de Granada, en el qual han participat gairebé 23.000 persones arreu de l'Estat a través d'una enquesta virtual. Les troballes indiquen que la vacuna pot alterar la durada del cicle, el dolor, i els símptomes premenstruals i que, de fet, un 78% de les enquestades asseguren que van patir algun d'aquests efectes després de rebre-la. De la mostra total, les persones que menstruen i que han notificat alteracions són una mica més grans, sobretot entre les de més de 35 anys, i també es presenten amb més freqüència en fumadores. La notícia arriba després que milions de persones arreu del món hagin sofert aquest efecte secundari, però no hagin trobat resposta per part dels científics. L'explicació, malauradament, està vinculada a la manca d'investigació generalitzada sobre la salut de la dona: "Els assajos clínics realitzats per al desenvolupament de les vacunes contra la covid no van incloure el registre de possibles canvis premenstruals i menstruals després de l'administració de les dosis", ha recordat la investigadora del Departament d'Infermeria de la UGR Laura Baena García, que ha liderat la recerca.

Els símptomes més comuns després de rebre la vacuna

Pel que fa a les dades recollides per la investigació, les alteracions en símptomes premenstruals més prevalents són, en ordre descendent: més cansament (43%), distensió abdominal (37%), irritabilitat (29%), tristesa (28%) i mal de cap (28%), mentre que els canvis en els símptomes menstruals més freqüents són: més quantitat de sagnat (43%), dolor (41%), retard en la menstruació (38%) i menys dies de sagnat (34,5%). Baena ha recordat que, després de la campanya de vacunació, moltes dones van detectar canvis en el seu cicle menstrual, fet que va impulsar aquest projecte de recerca dissenyat per a determinar si hi ha relació entre la vacuna i les alteracions menstruals. El projecte EVA és el primer estudi en població de l'Estat que recull els canvis percebuts tant en símptomes premenstruals com menstruals derivats de la vacuna contra el covid. "Les dones vacunades perceben alteracions lleus en tots dos moments del cicle. Es necessiten més estudis per a descriure els mecanismes fisiològics que expliquen aquestes alteracions", ha resumit Baena.

Patró patriarcal 

La presència femenina als assajos de la vacuna era molt més reduïda que la masculina, com denuncia al Diari de la Sanitat, la ginecòloga Enriqueta Barranco, fet que demostra el "patró patriarcal de la ciència". Amb tot, l'endocrina Carme Valls, avisa al mateix mitjà que aquesta es tracta d'una "alteració temporal com també pot donar-se en altres èpoques de l'any" i que es normalitzen després d'un o dos cicles. Així i tot, recalca que val la pena informar el metge si apareix una modificació, especialment si és greu o es perllonga en el temps.