Els símptomes que caracteritzen a la malaltia de Parkinson són símptomes motors. Malgrat que es tracta d'un patiment que s'estudia minuciosament a tot el món per nombrosos equips de científics, aquests encara no comprenen exactament què és el que provoca aquesta malaltia. Tanmateix, una nova investigació que s'ha publicat recentment, pot suposar una revolució quant al que planteja sobre el que es creu saber sobre el Parkinson.

Per fer-se una idea de quant afecta aquesta malaltia als éssers humans, només als Estats Units, són al voltant de 930.000 les persones que pateixen Parkinson, unes xifres que representen l'1% de la població major de 60 anys.

Els principals símptomes del Parkinson afecten el sistema locomotor i inclouen tremolors, lentitud del moviment i rigidesa de les extremitats. Uns símptomes que afecten de manera important la qualitat de vida dels malalts.

Anciana (1)

Els especialistes en aquesta malaltia creuen majoritàriament que els símptomes motors esmentats tenen lloc quan les neurones que produeixen la dopamina comencen a morir de manera accelerada i poc habitual. Això ha portat als metges a receptar un fàrmac anomenat L-DOPA, que tracta de compensar els símptomes de la malaltia. El problema és que a llarg termini, aquest medicament pot produir efectes secundaris greus.

Ara, un nou estudi ara sembla tirar per terra el que la ciència considera com a responsable dels símptomes motors. Aquest estudi científic ha estat dut a terme per un extens equip d'investigadors de Corea del Sud i que ha estat publicat a la revista especialitzada Current Biology. L'estudi revela que els símptomes del Parkinson apareixen abans de la mort prematura de les neurones dopaminèrgiques, les que produeixen les neurones.

La investigació

 

L'estudi es va dur a terme amb models de ratolí amb la malaltia de Parkinson i també es van analitzar mostres de cervell tant de persones sanes i persones amb Parkinson. D'aquesta manera, es va descobrir que abans que les neurones dopaminèrgiques morissin, deixaven de funcionar. O sigui, que deixen de sintetitzar correctament la dopamina, i això desencadena els símptomes associats amb la malaltia de Parkinson.

Gràcies a aquest descobriment, els científics autors de l'estudi han declarat que "ja que es poden despertar les neurones inactives per reprendre la seva capacitat de producció, aquesta troballa ens permetrà donar als pacients l'esperança de viure una nova vida sense el Parkinson".

Observant els rosegadors, els investigadors van veure que els astròcits (cèl·lules no neuronals en forma d'estrella) al cervell van començar a augmentar en número quan les neurones properes van començar a desaparèixer. En aquest punt, un neurotransmissor clau anomenat GABA també comença a augmentar al cervell, assolint un nivell excessiu i evitant que les neurones dopaminérgicas produeixin dopamina, encara que no les matin. Un procés que a més no només passa en animals com els ratolins, sinó que també passa en humans.

Científicos

Però a més dels esmentat, els científics també van descobrir que hi ha una manera de restaurar la funció de les neurones dopaminèrgiques afectades en evitar que els astròcits sintetitzin GABA. Quan van fer això, van comprovar que va disminuir significativament la gravetat dels símptomes motors associats amb la malaltia de Parkinson.

En paraules dels investigadors sud-coreans, "aquesta investigació refuta la creença comuna que no existeix un tractament que modifiqui la malaltia a causa de la seva base de la mort cel·lular neuronal. La importància d'aquest estudi rau en el seu potencial com la nova forma de tractament per a pacients en etapes primerenques de Parkinson".