El nombre de reinfeccions per coronavirus notificades a Espanya durant els últims quinze dies ha superat el total de reinfeccions documentals durant la resta de la pandèmia, segons dades de l'Instituto Carlos III. Entre les dues setmanes de desembre i gener, s'han notificat 20.890 reinfeccions a Espanya. Si bé la major part de casos han estat lleus, fins al dia 22 de desembre s'havien notificat 17.140 casos de reinfecció.

Els investigadors han atribuït aquestes dades a la propagació de la variant òmicron, que és més transmissible que la delta. "Abans d'aquesta variant, les reinfeccions eren anecdòtiques a escala mundial", ha explicat l'immunòleg i professor Alfredo Corell, de la Universitat de Valladolid, al portal Nius. "Òmicron ha canviat aquest paradigma".

Aquestes dades se sumen a investigacions prèvies que vinculen la variant del coronavirus òmicron a un augment de les reinfeccions. Un informe publicat per l'Imperial College London al desembre, i del qual es fa ressò el The Guardian, va calcular al desembre que el risc de reinfecció amb òmicron és 5,4 vegades més gran que amb la variant delta. 

"Aquest estudi proporciona més evidència de la mitjana substancial on òmicron es veu que pot esquivar la immunitat prèvia proporcionada per la infecció o vacunació", exposava el líder de l'estudi, el professor Neil Ferguson, a través d'un comunicat que recollia el mateix diari britànic.

Els TAR serveixen per detectar l'òmicron?

La resposta és que sí, el físic i investigador de la Universitat Rovira i Virgili (URV) Àlex Arenas, destaca que aquesta nova variant del coronavirus és més detectable a la gola. En aquest sentit, el també assessor del Govern per la covid, destaca que caldria potser un protocol de doble mostra. En aquest cas, de la gola i també nasal "per anticipar positius".

alex arenas test correcto coronavirus TUIT

Arenas recull a través de les xarxes socials una experiència propera. "Test a casa, mostra de gola i resultat positiu". Una hora després, constata, el mateix test fet al CAP tanmateix només amb mostra nasal va donar negatiu. L'endemà, es va repetir el test a casa, amb mostra nasal, resultat positiu. 

Quan toca la vacuna després de passar l'òmicron?

El Ministeri de Sanitat va aprovar la setmana passada que les persones de 65 anys o menys que s'hagin contagiat de coronavirus puguin rebre la dosi de reforç quatre setmanes després del diagnòstic de la infecció, sempre que també hagin passat sis mesos des que hagin rebut la pauta completa. En aquest context, diversos experts s'han preguntat si és possible rebre la vacuna amb un període de temps tan curt i també si és necessari.

alex arenas coronavirus tuit

En aquest sentit, Julià Blanco, investigador IGTP en IrsiCaixa i també membre del comitè assessor, responia un missatge a Twitter d'Arenas on destaca que "les persones amb dues dosis, una infecció per òmicron la podem considerar com un estímul al sistema immunitari i, per tant, podria equivaldre a una tercera dosi". I afegeix que "sabem que la combinació d'immunitat natural i vacunal ofereix excel·lents resultats" un fet que es coneix, tal com diu l'expert, per immunitat híbrida. 

 

Imatge principal: conjunt de tres mascaretes / Unsplash