Espanya és, d'entre els estats europeus més poblats, el que ha tingut la taxa més alta de contagis de Covid-19 en les darreres setmanes. Des del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón ja advertia aquesta setmana que "les coses no van bé" i, des de la BBC, consideren que l'estat espanyol està entrant en una segona onada de la pandèmia. 

"El virus s'està propagant més ràpid que en qualsevol país veí, [...] ara té el creixement més ràpid d'Europa", alerta l'article del mitjà britànic tenint en compte les dades del darrer informe del Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC). En les últimes setmanes, la taxa de contagis ha arribat als 142 casos positius per cada 100.000 habitants, i la BBC considera que les coses s'han començat a torçar amb la desescalada, després de la fi de l'estat d'emergència.

La política espanyola, el consum d'alcohol al carrer o la campanya de la fruita són alguns dels factors que han contribuït a què Espanya estigui entrant ara en una segona onada de la pandèmia, segons la BBC.

"Política verinosa" a Madrid

"La política espanyola ha estat mancada de consens o esperit de col·laboració en la gestió de la crisi del coronavirus", subratlla contundent la cadena britànica,  assenyalant directament a PSOE i PP. "Mentre que el govern nacional del primer ministre socialista, Pedro Sánchez, s'ha enfrontat a acusacions dels seus rivals de mentir sobre les taxes de mortalitat, el govern regional de Madrid dirigit pel conservador Partit Popular ha rebut crítiques igualment ferotges", explica. Per això, l'article de la BBC considera que "la política verinosa està posant Madrid en risc".

Isabel Diaz Ayuso PP - Efe

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. / Efe

La cadena britànica es mostra especialment crítica amb la gestió de la pandèmia a Madrid, i sobretot amb la crisi de les residències, tant a la primavera com actualment amb els nous rebrots. Remarca també la insuficient contractació de rastrejadors a la Comunitat de Madrid, per sota de 200 a finals de juliol. "S'havia promès el doble, i fins i tot era la meitat de la xifra recomanada per la comunitat mèdica", resalta la BBC.

Joves i el consum d'alcohol al carrer

Un altre dels factors que considera causant de la segona onada és el consum d'alcohol al carrer, especialment al nord de l'estat on ho relaciona amb festes populars com els San Fermines. Es cert que, en les últimes setmanes, Navarra i el País Basc han experimentat un creixent nombre de casos. De fet, Euskadi va arribar aquest divendres al nombre més alt de casos registrats en un dia, 724. "Però el botellón es un problema nacional", assenyala l'article de la BBC, denunciant que aquestes festes se segueixent fent tot i estar prohibides.

Tal i com en els últims mesos assenyalen les dades de Sanitat, "al voltant de les tres quartes parts dels positius són asimptomàtics" i la major part de la transmissió "es produeix ara entre joves". Tot i que el nombre de casos segueix a l'alça, el mitjà britànic també destaca diferències amb la situació del març, ja que ara mateix la taxa de mortalitat se situa al 0,3%.

La campanya de la fruita a Aragó

La BBC també destaca el focus a l'Aragó, i ho relaciona amb la campanya de la fruita i l'arribada de "milers de treballadors temporers". "Els productors i les empreses han estat criticats per no proporcionar allotjament als treballadors migrants, el que els ha portat a viatjar entre refugis i camps o subsistir en barraques insalubres", assenyala l'article.

Per tot això, preveu que en aquesta segona onada les zones més castigades per la pandèmia siguin aquelles que no van patir tant durant la primera. "Hi ha el risc que les àrees que van escapar dels pitjors estralls de la pandèmia de primavera es puguin veure afectades per una segona onada a mesura que s'acosta la tardor", pronostica la BBC.

 

Imatge principal: Un operari desinfecta els carrers d'Avila per l'augment de rebrots de Covid-19. / Efe