Les farmacèutiques i els països rics només subministren una setena part de les dosis promeses als països més pobres, segons l'informe "A Dose of Reality" publicat aquest dijous per l'aliança People's Vaccine, que revela que dels 1.800 milions de vacunes contra la covid-19 promeses pels països rics, fins ara només s'han subministrat 261 milions, mentre que les empreses farmacèutiques occidentals han lliurat únicament el 12% de les dosis destinades a COVAX, la iniciativa d'accés just a les vacunes contra la covid-19.

"Les nacions riques i les corporacions estan fallant vergonyosament a l'hora de complir les seves promeses i bloquegen la solució real que brindaria a les poblacions més pobres la capacitat de fabricar les seves pròpies vacunes. Això només demostra que, tristament, les persones més vulnerables no poden confiar en la generositat i la caritat dels països més rics i les empreses farmacèutiques. Les conseqüències són horribles: centenars de milers de persones moren a causa de la covid-19", assenyala Winnie Byanyima, directora executiva d'ONUSIDA.

Espanya només ha lliurat 6,2 milions

Fins al moment Espanya no ha complert els compromisos adquirits i tan sols ha lliurat 6,2 milions dels 30 milions de dosis que va prometre, el 21%. A més, governs com el britànic continuen bloquejant la possibilitat que països com Sud-àfrica o l'Índia fabriquin les seves pròpies vacunes, i el Regne Unit només ha lliurat 9,6 milions (menys del 10 %) dels 100 milions de dosi que va prometre als països més pobres. A més, s'ha quedat per al seu propi ús mig milió de dosi de COVAX, malgrat l'extrema escassetat de vacunes per als països més pobres i de tenir dosis de sobres per a la seva població amb acords directes amb les grans farmacèutiques.

El Canadà segueix la mateixa lògica i ha aconseguit més de 970.000 dosis de COVAX, mentre que només ha lliurat 3,2 milions (el 8%) dels 40 milions de dosi que va prometre. Alemanya, un altre país que bloqueja la renúncia, ha lliurat el 12 % dels 100 milions de dosis que va prometre. França ha lliurat només el 9 % dels 120 milions promesos. Els Estats Units són el país que ha proporcionat més dosi (gairebé 177 milions), però aquesta xifra representa només el 16% dels 1.100 milions de dosis promeses.

Més de tres milions i mig de morts

"En aquest l'últim any, des que l'Índia i Sud-àfrica van presentar la proposta de suspendre les patents, hi ha hagut més de tres milions i mig de morts, quantes en podríem haver evitat? És immoral que alguns països no hagin arribat al 3% de la població vacunada i continuem negociant. Les donacions poden alleujar una emergència, però no són la resposta a aquesta pandèmia. Necessitem més producció i que tots els països puguin comprar les seves pròpies vacunes a un preu just", assegura Vanessa López, directora de Salut per Dret.

L'aliança assegura que COVAX va cometre un error en no assumir que confiar en les farmacèutiques derivaria en problemes en el repartiment de dosi. Les companyies han soscavat la iniciativa en no destinar prou dosis i a més no complir les quantitats a les que es van comprometre.

Dels 994 milions de dosis destinades a COVAX per Johnson & Johnson, Moderna, Oxford/AstraZeneca i Pfizer/BioNTech, només s'han lliurat 120 milions (un 12 %), xifra 15 vegades menor als 1.800 milions de dosis subministrades als països rics per aquestes mateixes empreses. Ni Johnson & Johnson ni Moderna han aportat encara una de sola de les dosis que van prometre.

"Veiem com les grans farmacèutiques prioritzen el seu propi benefici mentre deixen les persones de costat. Aquestes empreses no poden produir prou vacunes per salvar vides. L'única manera de posar fi a la pandèmia és compartir la tecnologia i els coneixements amb altres fabricants qualificats perquè tothom, a tot arreu, pugui tenir accés a aquestes vacunes", diu Beatriz Novales, d'Oxfam Intermón.

La cimera del G20

A una setmana que els principals líders mundials es reuneixin per a la cimera del G20 a Roma, l'aliança People's Vaccine (que compta amb 77 membres, entre ells ActionAid, African Alliance, Global Justice Now, Oxfam Intermón, Salut per Dret i ONUSIDA) fa una crida perquè compleixin les seves promeses en favor de la vacunació mundial i es comprometin a suspendre els drets de propietat intel·lectual aplicables sobre les vacunes, proves, tractaments i altres instruments mèdics per combatre la covid-19, acordant l'exempció proposada de l'Acord sobre els ADPIC de l'Organització Mundial del Comerç.

Així mateix, els demana que exigeixin a les companyies farmacèutiques, per mitjà de totes les seves eines legals i polítiques, que comparteixin les dades, els coneixements i la tecnologia relacionats amb la covid-19 amb la iniciativa d'accés mancomunat a la tecnologia covid-19 Technology Acces Pool i el centre de transferència de tecnologia de ARNm de l'OMS a Sud-àfrica.

D'altra banda, els proposen d'invertir en centres de fabricació descentralitzats als països empobrits per transformar un món de monopolis i escassetat de vacunes en un de suficiència i equitat de vacunes, en el qual els països amb menys recursos tinguin control directe sobre la capacitat de producció per satisfer les seves necessitats.

I, finalment, redistribuir immediatament les vacunes existents de forma equitativa entre totes les nacions per complir l'objectiu de l'OMS d'assolir un 40 % de vacunació entre la població de tots els països a finals de 2021 i un 70 % a mitjans de 2022.

 

Foto principal: Tres dosis de la vacuna contra el coronavirus / Europa Press