Espanya destinarà les primeres dosis de la vacuna contra el coronavirus de Janssen que arribaran aquesta setmana —segons està previst i si no hi ha més canvis— al grup d'edat comprès entre els 70 i 79 anys. Així ho ha anunciat aquest dilluns la ministra de Sanitat, Carolina Darias. 

Les primeres dosis de la vacuna està previst que arribin en les pròximes 48 hores. Unes dosis que s'afegiran a les ja disponibles de Pfizer, Moderna i AstraZeneca, que són les vacunes aprovades per al seu ús dins la Unió Europea per l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès).

Com a peculiaritat principal de la vacuna de Janssen destaca que és de dosi única, i tampoc requereix condicions especials d'emmagatzematge o distribució. En té prou amb una conservació a una temperatura d'entre 2 i 8 graus. Les dades obtingudes de diferents estudis constaten que l'eficàcia és superior al 85% en la prevenció de la Covid greu i que evita el 100% de les morts. A més, també s'ha demostrat una eficàcia contra les variants sud-africana i brasilera. 

Diferents vacunes, diferents tecnologies

Pfizer i Moderna utilitzen una tecnologia similar, força nova, amb ARN missatger. Per altra banda, Janssen i AstraZeneca fan servir l'adenovirus desactivatEn el cas de Janssen, segons explica Redacción Médica, fa servir un adenovirus que infecta els humans. És una versió modificada genèticament de l'adenovirus que pot causar un refredat comú, però la modificació genètica l'ha desactivat. A més, proporciona també instruccions sobre com ha de reaccionar el sistema immunitari. 

Investigació de l'EMA

En els últims dies, la polèmica que ha esquitxat AstraZeneca també ha esquitxat la vacuna de Janssen. L'EMA ha confirmat que investigarà quatre casos "greus" de trombosis estranyes en vacunats amb aquesta vacuna. Un d'aquests casos es va produir ja durant l'assaig clínic i els altres tres en ciutadans dels Estats Units que ja han estat vacunats. L'EMA vol evitar alarmes: "Per ara, no és clar que hi hagi una associació causal entre la vacuna Janssen i aquests casos", ha dit aquest divendres en un comunicat, i els analitzarà per determinar si són o no un efecte secundari de la vacuna.

Els efectes detectats són similars als de la d'AstraZeneca. Tots quatre van desenvolupar coàguls de sang, una trombosi, i presentaven un recompte baix de plaquetes després de l’administració de la vacuna Janssen. 

 

 

Imatge principal: un membre del personal sanitari administra una vacuna contra el coronavirus / Efe