La vacuna de Janssen arriba a Catalunya aquest mes d'abril, però tampoc se salva de la polèmica, com la generada amb AstraZeneca. Ha estat la mateixa Agència Europea del Medicament, l'EMA, qui ha confirmat que investigarà quatre casos "greus" de trombosis estranyes en vacunats amb Janssen.

Un d'aquests casos s'ha produït en un assaig clínic i els altres tres en ciutadans dels Estats Units que ja han estat vacunats. L'EMA vol evitar alarmes: "Per ara, no està clar que hi hagi una associació causal entre la vacuna Janssen i aquests casos", ha dit aquest divendres en un comunicat, que els analitzarà per determinar si són o no un efecte secundari de la vacuna.

Els efectes detectats són similars a la d'AstraZeneca. Tots quatre van desenvolupar coàguls de sang, una trombosi, i presentaven un recompte baix de plaquetes després de l’administració de la vacuna Janssen. Segons l’EMA, això està dins de les expectatives, i malgrat que parlen de casos "greus", no detallen que un dels quatre que la va rebre va morir. De moment, no se sap en quin grup va caure la persona morta i de quin país procedia. Els canvis més immediats que es contemplen des d'Europa es basarien en "ajustar la fitxa de la vacuna Janssen per indicar que podrien sorgir aquests efectes"

Coneixes la vacuna Janssen?

Aquesta vacuna es va desenvolupar a Leiden, primer es va aprovar als Països Baixos i posteriorment a la resta de la UE, on arribarà a mitjans d'abril. A tall d'exemple, els Països Baixos han ordenat més d'11 milions de dosis i un dels canvis substancials és que aquest medicament només s'ha de subministrar amb una dosi. Els experts han decidit prèviament que la vacuna s’administrarà per primera vegada a persones majors de 60 anys i aquelles amb condicions mèdiques específiques, com la síndrome de Down, obesitat greu o trastorns neurològics que poden provocar problemes respiratoris. 

La vacuna de Janssen, filial de la nord-americana Jonhson & Jonhson, ha mostrat fins ara un nivell de seguretat i eficàcia que la converteix en un instrument més per al control de la pandèmia i fins i tot s'estava estudiant subministrar-la a dones embarassades o en estat de lactància. En l'àmbit català, el secretari de Salut, Marc Ramentol, ha avançat que anirà destinada, amb molta probabilitat, a les persones de més de 70 anys.

Foto principal: Detall de la vacuna Janssen, de la companyia farmacèutica de Johnson & Johnson, contra la Covid-19 durant una campanya a Califòrnia, Estats Units.