Falsa alarma. Tot apuntava al fet que Espanya havia detectat el primer cas de còlera des del 1979, però el Ministeri de Sanitat ha rectificat: el possible cas de còlera ho és de gastroenteritis. Poc després de conèixer-se la notícia, Sanitat ha precisat aquest dimecres a la tarda que no es considera un cas de còlera el de la menor atesa per un problema gastrointestinal en un centre sanitari de la Comunitat de Madrid que havia identificat el bacteri. El departament de Carolina Darias ha precisat que "l'agent patogen d'aquest cas és Vibrio cholerae (que produeix la infecció del còlera) no toxigènic i, per tant, no es considera un cas de còlera, sinó d'una gastroenteritis per vibrio".

Semblava que hi podia haver més problemes de salut pública. Les autoritats sanitàries havien detectat el primer cas de còlera des del 1979. S'havia trobat a Castella la Manxa, on el govern regional ja ha precintat una finca ubicada a la província de Toledo. La qüestió és que una pacient menor d'edat havia declarat haver begut aigua de l'immoble, després d'haver donat positiu en còlera i esdevenir el primer cas autòcton en 43 anys. Fonts de la Conselleria de Sanitat manxega havien confirmat a Europa Press que va ser l'Institut de Salut Carlos III qui va contactar fa uns dies amb els serveis sanitaris autonòmics alertant que la noia, ingressada en un centre privat de la Comunitat de Madrid (i ja donada d'alta), donava positiu en còlera després de fer-li una analítica. La pacient, madrilenya de 17 anys, va al·legar haver estat una finca de Toledo on va beure aigua. Després de localitzar la finca, la mateixa Conselleria va procedir a realitzar les anàlisis oportunes. Així doncs, van detectar còlera a l'aigua, cosa que ha motivat el tancament de l'immoble.

Què és el còlera?

La directora general de Salut Pública madrilenya, Elena Andradas, havia confirmat que "s'ha produït un cas de còlera diagnòstica a la Comunitat de Madrid". "Es comunica no només al Ministeri de Sanitat sinó a l'administració territorial corresponent amb la intervenció dels inspectors de salut pública per evitar cancel·lar l'activitat en aquesta finca concreta on hi havia una activitat detectada a partir de la investigació epidemiològica", havia afegit en la seva intervenció a la VIII Jornada sobre vigilància de la salut pública.

Per la seva banda, què és el còlera? La farmacèutica multinacional nord-americana MSD explica que es tracta "d'una infecció aguda de l'intestí prim produïda per la bactèria gramnegativa Vibrio cholerae, la qual secreta una toxina que causa una diarrea aquosa profusa, que porta a la deshidratació, oligúria i col·lapse circulatori". Llavors, "de manera típica, la infecció es produeix per la ingesta d'aigua o marisc contaminat". Un cop s'ha produït el contagi, "el diagnòstic s'estableix per cultiu o per .aiologia". Finalment, "el tractament consisteix en la rehidratació intensa i el reemplaçament d'electròlits més doxiciclina".

El brot del 1979 a Barcelona

L'últim brot de còlera a Espanya va tenir lloc el 1979 (en plena Transició), amb el seu origen a Melilla. Però la malaltia es va estendre fins a Barcelona, on va arribar a infectar a setanta persones. Així ho recull El País, que afegeix que les causes del brot van ser el contacte directe i la contaminació tant de l'aigua com dels aliments, per mor de les deficiències de sanejament existents.

Al respecte, l'Hospital del Mar reivindica la seva tasca en aquesta etapa. "L'any 1979 va tornar a produir-se una epidèmia de còlera a Barcelona, tot i que molt més limitada i que no va causar tanta por com la de l’any 1971, ja que es coneixia millor la malaltia", relata la institució a la seva pàgina web. I és que el 1971 (en ple franquisme) sí que hi va haver un episodi més perillós de còlera. L'hospital assegura que va ser escollit centre receptor de tots els malalts i sospitosos, no només de Barcelona, sinó de tot el país. "Es pot afirmar que el 90% dels colèrics haguessin mort de no ingressar ràpidament a l’hospital i no ser tractats immediatament per equips especialitzats", afegeix. A més, detallen que la "lluita es va portar amb extrema discreció per ordre superior, ja que no es volia que es mencionés la paraula còlera per no espantar els turistes, i únicament es parlava de diarrees estivals".