Una de les frases més repetides sobre l'alimentació és la que diu que "l'esmorzar és l'àpat més important del dia". Una afirmació que hem escoltat a metges i nutricionistes quan parlen sobre pautes d'alimentació i que els pares també diuen als seus fills per convèncer-los que han d'anar a classe ben alimentats per començar el dia de la millor manera.

Malgrat això, la ciència continua treballant constantment per investigar els hàbits alimentaris i, fa poc, un equip de recerca ha fet un estudi sobre la importància de l'esmorzar com a factor en l'aprimament.

Cal tenir en compte que no a totes les parts del món s'esmorza igual. A Occident, sense anar més lluny, els esmorzars són força diferents entre països. Per exemple, els anglosaxons solen incloure elements com la cansalada i els ous a l'esmorzar, mentre que als països mediterranis hi ha un costum més estès d'esmorzar una peça dolça, com el croissant, o les llesques de pa amb tomàquet, oli o mantega i melmelada.

Esmorzar inglés

En tot cas, i independentment del que cadascú prefereixi com a esmorzar, hi ha moltes persones que veuen aquest àpat com una part essencial del dia. Al cap i a la fi, es tracta del primer aliment l'endemà del descans nocturn i aporta al cos nutrients i energia per començar la jornada.

Hi ha nombrosos estudis que afirmen que un esmorzar equilibrat ajuda a mantenir un pes saludable, tanmateix les conclusions d'un nou estudi dut a terme per investigadors de la Universitat de Monash a Melbourne, Austràlia, i publicat al web The BJM posen en dubte aquesta qüestió.

L'estudi

Per obtenir més informació sobre els vincles entre l'esmorzar i el canvi de pes, l'equip d'investigadors australià va analitzar 13 assajos controlats aleatoris, majoritàriament dels EUA i el Regne Unit, dels últims 28 anys.

Els resultats obtinguts a l'estudi van revelar que dues creences sobre l'esmorzar i la pèrdua de pes no se sostenien. D'una banda, no van trobar cap evidència que suggerís que l'esmorzar pugui ajudar a perdre pes a causa de la crema eficient de calories al principi i que això evita menjar en excés més tard. I en segon lloc, van descobrir que saltar-se l'esmorzar no estava relacionat amb el fet que les persones tinguessin més gana després.

Entre els participants en la investigació hi havia tant persones que esmorzaven habitualment com altres que no ho solien fer, i en ambdós grups van incloure individus de diferents pesos corporals.

Cereals

L'equip de treball va descobrir que la ingesta diària total d'energia era més gran en les persones que esmorzaven que en les que se saltaven l'esmorzar. A més, les persones que es van saltar l'esmorzar van pesar de mitjana gairebé mig quilo menys al final de l'estudi.

Els autors de la investigació argumenten que l'evidència reunida per tots els estudis fets fins ara no sosté que les dietes per a adults que inclouen l'esmorzar siguin una bona estratègia per perdre pes. "Encara que esmorzar regularment podria tenir altres efectes importants, cal precaució a l'hora de recomanar l'esmorzar per baixar de pes en adults, ja que pot tenir l'efecte contrari", conclouen.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat