Encara que la tecnologia forma part de l'ensenyament i durant la pandèmia ha demostrat que pot ser una formidable eina per garantir l'aprenentatge en determinades situacions, la major part dels experts continuen demanant a les autoritats educatives que garanteixin en els currículums escolars que els nens continuïn escrivint a mà a l'escola. Són diversos els estudis que han demostrat que els nens i els adults aprenen més i recorden millor quan escriuen a mà.

Un nou estudi que han dut a terme experts de la Universitat de Ciència i Tecnologia de la Universitat de Noruega acaba d'examinar l'activitat cerebral en dotze joves i dotze nens per rastrejar i registrar l'activitat de les ones cerebrals mentre realitzaven escriptura a mà. Els participants van utilitzar més de 250 elèctrodes connectats i els resultats van demostrar que el cervell d'ambdós és molt més actiu quan s'escriu a mà que quan s'escriu en un teclat.

Niño escrivint a mà

S'aprèn més i es recorda millor quan s'escriu a mà

"Escriure a mà crea molta més activitat en les parts sensoriomotores del cervell. Molts sentits s'activen pressionant el llapis sobre el paper, veient les lletres que escrius i sentir el so que fas en escriure. Aquestes experiències sensorials creen contacte entre diferents parts del cervell i predisposen el cervell per a l'aprenentatge", asseguren els experts que han participat en l'estudi. Per aquesta raó, creuen que s'han d'emfatitzar la importància que els nens hagin de dibuixar i escriure a una edat primerenca, especialment a l'escola.

En el debat sobre l'escriptura a mà o l'ús del teclat a l'escola, alguns mestres creuen que els teclats generen menys frustració en els nens. Assenyalen que els nens poden escriure textos més llargs abans i estan més motivats per escriure perquè experimenten un major domini del teclat. "Aprendre a escriure a mà és un procés una mica més lent, però és important que els nens passin per la fase esgotadora d'aprendre a escriure a mà. Els intricats moviments de les mans i la forma de les lletres són beneficiosos de diverses maneres. Si utilitzes un teclat, utilitzes el mateix moviment per a cada lletra. Escriure a mà requereix el control de les teves habilitats motrius fines i dels teus sentits. És important posar el cervell en un estat d'aprenentatge amb una major freqüència possible", expliquen els experts que han participat en la investigació.

Niña escrivint

Escriure a mà requereix el control de les teves habilitats motrius fines i dels teus sentits

"El cervell ha evolucionat durant milers d'anys i perquè es desenvolupi de la millor manera possible, necessitem utilitzar tots els nostres sentits", asseguren. I asseguren que el fet d'escriure més a mà i realitzar més esforç en aquest sentit pot afectar positivament el rendiment dels estudiants en el futur.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat