L'Escola d'Infermeria de la Universitat de Barcelona (UB) adquireix des d'ara rang de facultat. El centre tindrà un volum de 530 estudiants, 369 membres del personal docent i investigador i 150 membres del personal d'administració i serveis (en alguns casos, compartits amb la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut). Segons exposa la universitat en un comunicat, l'autonomia i independència del nou centre permetrà incrementar el prestigi professional i la identitat acadèmica de les infermeres i infermers del futur, i alhora reforçar la imatge i la projecció de la infermeria a escala internacional. El rector de la UB, Joan Guàrdia, ha declarat a Catalunya Ràdio: "Ara tenim sis mesos a partir d'avui per reorganitzar-nos internament perquè el curs 2023-2024 comencem amb qualitat"

Guàrdia remarca la rellevància d’aquesta transformació: "La creació de la Facultat d’Infermeria corregeix un deute històric amb la professió. Els beneficis seran evidents, en obtenció de recursos, millora de la competitivitat internacional i optimització del servei d’atenció a l’alumnat, entre d’altres. Però, sobretot, posem la infermeria al nivell que li correspon, com una de les àrees clau de la salut i de la cura de les persones". A més, ha subratllat: "El període postpandèmic si una cosa ens ha ensenyat és a valorar les professions del sector de la salut". 

A la Facultat d’Infermeria s’impartiran el grau d’Infermeria, tres màsters universitaris (Infermeria de Pràctica Clínica Avançada; Lideratge i Gestió dels Serveis d’Infermeria; i Metodologia de la Recerca Aplicada a les Cures Infermeres), i 14 màsters i postgraus propis, a més del programa de doctorat en Infermeria i Salut (interuniversitari amb la Universitat Rovira i Virgili, coordinat per la UB). El centre tindrà un volum de 530 estudiants, 369 membres del personal docent i investigador i 150 membres del personal d’administració i serveis (en alguns casos, compartits amb la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut).

Més places l'any vinent

El passat mes de març, el Departament de Salut va anunciar que el curs que ve l'oferta universitària comptarà amb 640 places d'Infermeria més —una part d'aquestes places ja es va introduir aquest curs— i 145 més de Medicina. A més, s'oferiran 160 places més en la Formació Sanitària Especialitzada, que es repartiran en 86 de Metge Intern Resident (MIR), 58 d'Infermeria (IIR), 7 de Biologia (BIR), 5 de Psicologia (PIR) i 4 de Farmàcia (FIR).

És una de les mesures plantejades en el pla de Salut per fer front a la manca de professionals, que també planteja incentius per a l’ocupació de places de difícil cobertura o convenis per facilitar que metges especialistes d'un centre prestin serveis en un altre. El conseller de Salut, Manel Balcells va detallar que les mesures d'aquest pla dijous, iva explicar que comptarà amb un pressupost de 40 milions d'euros als quals s'afegiran les millores econòmiques dels diferents convenis que s'estan pactant al sistema públic.