Barcelona vol ser líder pel que fa al coneixement i la recerca i, per aconseguir-ho, dos de les principals institucions que hi tenen la seu a la capital catalana, la Universitat de Barcelona i la Generalitat, apleguen forces per a construir nous equipaments dins d’un projecte denominat MIES (Matemàtiques, Informàtica, Economia i Salut) que permetrà que uns 700 investigadors d’aquestes àrees puguin treballar a la ciutat.

descarga (1)
 

Dos edificis

El projecte MIES-UB vol donar resposta a l’alta demanda generada al Parc Científic de Barcelona (PCB) construint una ampliació amb un nou edifici, dedicat íntegrament a les activitats de recerca a l’àmbit de la salut, amb la nova seu de l’IBEC i espais per grups de recerca de la universitat. També reforçarà els àmbits vinculats a les matemàtiques, informàtica i economia amb la construcció d’un altre edifici que permetrà encabir la nova Facultat de Matemàtiques i Informàtica, i alhora dedicar espai a activitats de recerca vinculades en aquestes disciplines. Així, el projecte MIES-UB suposarà la construcció de 24.000m2 per encabir més de 700 investigadors i 45 grups de recerca en els àmbits de matemàtiques, informàtica, economia i salut. Es preveu que les obres estiguin finalitzades el 2028.

descarga
 

El primer serà un edifici de 14.000m2 construïts que encabirà la nova seu de la Facultat de Matemàtiques i Informàtica, que abandonarà l’Edifici Històric per traslladar-se al Campus Diagonal, i diferents grups de recerca en economia de la Facultat d’Economia i Empresa. Se situarà entre els carrers Joan Obiols i John M. Keynes. El segon serà l’ampliació del Parc Científic de Barcelona, amb un edifici de 10.000m2 construïts, que allotjarà la seu de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i altres grups de recerca de la universitat de l’àmbit de les ciències de la salut. Se situarà a l’illa del Campus Sud, a l’actual seu de l’ENTI, entre els carrers Llorenç Artigas, Pascual i Vila, Baldiri i Reixac i Adolf Florensa.

Una inversió de 50 milions d’euros

La reorganització dels espais de la part sud del Campus Diagonal reforçarà el rol de la universitat, concentrant uns nous nodes d’expertesa (MIES), que contribuiran a situar el Campus Diagonal com el campus de referència internacional més potent al sud d’Europa. Al mateix temps, la construcció del nou edifici de ciències de la salut reforçarà l’eix Salut de la universitat, amb la vinculació futura que tindrà amb el nou Hospital Clínic que es situarà a les actuals instal·lacions d’Esports UB, molt a prop d’aquest entorn.

El Govern es farà càrrec de la construcció dels nous edificis a través de l’Institut Català del Sòl (INCASÒL), dependent del Departament de Territori, amb una inversió prevista d’uns 50 milions d’euros. Posteriorment, la UB, o les entitats que acabin allotjant-se en els edificis, pagaran un lloguer a l’INCASÒL equivalent a la despesa realitzada per l’Institut. Aquestes rendes de lloguer vindran compensades per l’atorgament de possibles fons europeus FEDER, vinculats a les infraestructures de recerca que se situaran en aquests edificis.

El projecte suposa refermar el compromís per l’excel·lència i la captació i retenció de talent en àmbits estratègics pel país com són les matemàtiques, la informàtica, les ciències de la salut i l’economia.