La prestigiosa revista The Lancet ha publicat fa poc un informe en què es recopila una revisió dels últims informes sobre un tema que preocupa molt la comunitat científica: els disruptors endocrins. Es tracta d'una sèrie de químics, presents en productes industrials i domèstics d'ús comú, des de plàstics d'envasos, mobiliari i roba, fins a antiadherents i revestiments l'exposició de la qual provoca una sèrie d'alteracions hormonals que s'han relacionat amb un risc més important de tenir determinades patologies com l'obesitat, endometriosi, infertilitat, TDAH, síndrome de l'ovari poliquístic o càncer de mama.

Els últims estudis destaquen 17 noves relacions entre certes afeccions mèdiques i els disruptors endocrins, que s'afegeixen a 15 més ja identificades per una recerca conjunta de 2015 dirigida per les Nacions Unides i l'Organització Mundial de la Salut. Per exemple, una de les noves relacions suggereix que el PFAS –una substància química que s'utilitza àmpliament en la fabricació de xampús, productes de neteja, roba i calçat resistent a l'aigua, paelles i olles antiadherents o embolcalls de menjar ràpid–, els bisfenols –utilitzats en l'elaboració de plàstics– i certs pesticides, poden danyar el semen. Altres productes químics utilitzats en els pesticides o els retardants de flames es vinculen també amb problemes de salut relacionats amb el cervell, com la pèrdua del quocient intel·lectual i el trastorn per dèficit d'atenció (TDA).

Pots|Bots de champú

Hi ha productes químics que creen alteracions hormonals greus

El problema que assenyalen els experts és que manca una definició consistent dels disruptors endocrins a tots els països. Les regulacions actuals en bona part dels països es basen només en l'exposició en grans dosis de productes químics, no en petites dosis diàries durant molts anys, malgrat que les troballes recents demostren que els esmentats productes químics són acumulativament perillosos en nivells baixos.

"La nostra comprensió dels disruptors endocrins ha evolucionat, però les regulacions vigents per protegir-nos no ho han fet", asseguren els científics. "Necessitem proves més rigoroses que analitzin d'una forma més exhaustiva els productes químics comercials d'ús comú perquè es tinguin en compte aquestes complexitats", afirmen.

Els experts demanen controls més estrictes semblants als que s'estan fent per reduir l'exposició a substàncies que causen càncer. Per fer-ho, en primer lloc seria adequat dur a terme un programa internacional que identifiqui les conseqüències de la seva exposició a llarg termini, i no només a grans dosis.

Pesticida

Els experts demanen controls més estrictes dels disruptors

També demanen que es tinguin clars els costos econòmics derivats dels problemes per a la salut que causa l'exposició a aquests químics amb el pas del temps, perquè d'aquesta manera se'n pugui tenir clar l'impacte. Perquè la veritat és que, en aquest sentit, s'ha avançat poc en els últims anys.