L'ampliació de l'ús del passaport covid per accedir a determinats locals ha entrat en vigor aquest dijous a les dotze de la nit a Catalunya, amb una durada inicial de 15 dies. Dimarts passat, el Govern anunciava la seva intenció d'estendre l'obligatorietat del certificat digital per poder accedir a bars i restaurants, gimnasos, centres esportius i residències de gent gran. Fins al moment, la mesura s'aplicava a l'oci nocturn i en casaments que se celebraven en espais interiors.

L'última paraula, però, la tenia el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que va avalar dijous passat l'aplicació d'aquest document com a requisit per poder entrar en els recintes anteriorment esmentats. Malgrat tenir l'autorització de l'alt tribunal, l'allau de sol·licituds per descarregar el passaport covid va forçar el Departament de Salut a posposar l'entrada en vigor d'aquesta mesura. Dilluns, Josep Maria Argimon, conseller de Salut, va anunciar que finalment l'obligatorietat del certificat covid per als espais establerts en la normativa es posaria en marxa aquest dijous 2 a la mitjanit.

A quins llocs necessito el passaport covid?

El certificat covid continua sent necessari als establiments d'oci nocturn i als banquets amb ball. També cal sumar-hi, des d'aquest dijous a les dotze de la matinada, el sector de la restauració (només en interiors de bars i restaurants), les sales i gimnasos on es practica activitat física i esportiva (també en interiors) i als centres residencials de gent gran i persones amb discapacitat.

A qui se li demana el passaport covid?

El certificat covid se sol·licitarà a totes les persones que vulguin accedir als espais i establiments anteriorment mencionats. S'exonera de la condició de presentar aquest document els menors de 12 anys "que no tinguin limitat, per raó de l'edat, l'accés als locals, establiments, equipaments o espais corresponents ja que per a aquest col·lectiu la vacunació no ha estat indicada", segons reflecteix la resolució publicada al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

És obligatori el passaport covid?

El certificat no és obligatori. És un document que acredita que la persona que l'aporta està vacunada, s'ha recuperat de la malaltia en els darrers sis mesos o bé s'ha sotmès a una prova diagnòstica de coronavirus que ha resultat negativa. Ara bé, per poder accedir a l'interior de bars i restaurants, oci nocturn, casaments amb ball, sales interiors de gimnasos i centres esportius i residències, serà necessari tenir-lo.

Com es valida el passaport covid?

Els locals que operen a partir d'aquest divendres amb aquesta nova mesura comproven la validesa del passaport covid a través de la pàgina web Verificacovid. L'usuari pot ensenyar el certificat amb el seu telèfon mòbil o bé imprès en paper. Els encarregats de revisar l'autenticitat dels certificats escanegen el codi QR del passaport del client amb un mòbil o una tauleta. Immediatament, la pàgina assenyala si el document és vàlid o no.

El web mostra el nom del propietari del passaport. Els encarregats de verificar el certificat que vulguin fer més comprovacions sobre la identitat de la persona que mostra el passaport covid poden demanar-li el Document Nacional d'Identitat.

La major part d'aquests controls s'efectuen abans d'entrar als recintes o abans de realitzar una comanda.

On puc descarregar el passaport covid?

El passaport covid es pot aconseguir a través del portal web La Meva Salut, a l'apartat "Vacunes i certificat COVID UE". Aquest dijous, Salut també ha habilitat un apartat dins de la pàgina web de Vacunacovid. En aquest portal, cal clicar a "Descarrega el certificat COVID UE" i es pot obtenir omplint un formulari que demana introduir el Codi d'Identificació Personal de la targeta sanitària, els darrers cinc dígits del codi de barres de la targeta, la data de naixement del sol·licitant, el número de telèfon mòbil, el nom i cognoms i el codi postal.

Sobre la possible caducitat del passaport, convé assenyalar que, ara com ara, no té una data límit, però la Comissió Europea ha proposat recentment que se'n limiti la validesa a nou mesos.

 

Imatge principal: Comprovació d'un passaport covid a un restaurant. ACN.