El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha autoritzat aquest dijous l'ús del passaport covid per accedir a bars i restaurants, gimnasos i instal·lacions esportives i residències de gent gran. La mesura entra en vigor aquesta mitjanit i té una durada inicial de quinze dies. Tots aquests establiments se sumen a l'oci nocturn i als banquets amb ball, on ja era vigent l'obligatorietat d'ensenyar el passi covid. Caldrà veure si aquesta mesura s'amplia a més establiments en els pròxims dies després que el comitè assessor del Departament de Salut el recomanés per a cinemes i teatres. Fins ara, només era obligatori per a l'oci nocturn i també per a casaments celebrats en llocs tancats. Aquest dimarts, però, el Govern ha comunicat la decisió per mirar de frenar els contagis per coronavirus, que continuen pujant.

El TSJC avala la decisió del Govern i per justificar-la recorre a la jurisprudència del Tribunal Suprem i del Tribunal Constitucional. "Entenem que les mesures de les quals es proposa ratificació compleixen favorablement amb el triple judici al qual fa referència un estat que ara es torna a agreujar, com ja s'ha indicat, i que procedeix a atendre degudament sense dilació", diu el tribunal en la resolució que s'ha comunicat aquest migdia al Govern. 

En concret, el tribunal avala el passaport covid per a activitats dels locals i establiments de restauració integrats en centres, galeries o recintes comercials; locals i espais on es desenvolupen activitats culturals d’arts escèniques i musicals (teatre, cinema, auditori i circs...); sales i gimnasos on es practica activitat física i al Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat; centres residencials; activitats d’hostaleria i restauració; congressos, convencions, fires comercials i activitats recreatives musicals.

La resolució fa referència al moment actual de propagació del virus i al possible relaxament de la societat en els actes públics: "En un entorn d'actitud jovial, aglomeració de persones, associació a la interacció social, dificultat de mantenir la distància social amb mascareta, etc... pot generar més risc de contagi per la relaxació d'algunes cauteles. Són necessàries, per la incidència que encara es manté a Catalunya de propagació del virus i pot donar-se en les mencionades escenes situacions de superpropagació". 

 

 

El tribunal reconeix, a més, que les mesures aplicades fins al moment "són proporcionals, tenint en compte que suposen la possibilitat de reobertura i restauració de moltes activitats que havien quedat paralitzades o suspeses, i la ponderació entre la mínima restricció de drets que suposa la mostra de la documentació exigida i la protecció de béns jurídics com la salut individual i col·lectiva i la vida".

El TSJC, però, alerta en la seva resolució que si el Govern va ampliant les mesures aprovades caldrà una millor motivació: "L’addició accentuada i sense fre de més i més activitats va arribant a una altura que requerirà més motivació i justificació reforçada".