Un estudi publicat recentment a la revista Frontiers in Human Neuroscience suggereix que atacar una regió de l'escorça prefrontal amb un ultrasò focalitzat transcranial (tFUS), una nova tècnica d'ultrasò, pot elevar temporalment l'estat d'ànim.

Les troballes podrien obrir la porta a noves tècniques per millorar l'ànim de les persones i donar suport a una investigació més important sobre la consciència.

Tècniques d'ultrasò

tFUS és una tècnica en desenvolupament que permet als investigadors afectar el patró de les ones cerebrals d'una persona. Influir en les ones cerebrals d'aquesta manera pot generar diferents efectes cognitius.

També hi ha altres tècniques per canviar les ones cerebrals, entre les quals hi ha l'estimulació magnètica transcranial i l'estimulació de corrent continu transcranial. Però tFUS té una sèrie d'avantatges sobre aquests mètodes, principalment perquè permet que un investigador accedeixi a parts més profundes del cervell d'un individu amb més precisió.

Ja experiments anteriors en animals han demostrat que tFUS modula l'activitat neuronal. A més, els estudis en humans han revelat que altera temporalment l'activitat a diverses parts del cervell. Una possible aplicació clínica de tFUS és el tractament de malalties psiquiàtriques i neurològiques.

Els autors de l'estudi volien veure quin efecte tindria tFUS a una part del cervell associada amb l'estat d'ànim i altres respostes afectives: la circumvolució frontal inferior dreta (rIFG).

Home content

Mesurament de l'estat d'ànim i les ones cerebrals

Per fer-ho, els investigadors van realitzar dos experiments en voluntaris sans. El primer va analitzar els efectes de tFUS en l'estat d'ànim. El segon experiment també va analitzar l'estat d'ànim, però a més va mesurar els efectes de tFUS en l'activitat cerebral relacionada amb l'emoció i la regulació de l'estat d'ànim.

Per al primer experiment, l'equip va reclutar 51 voluntaris, incloses 27 dones i 24 homes, amb una edat mitjana de 19,7 anys. Els investigadors els van dividir en dos grups. El primer grup va rebre 30 segons de tFUS dirigit a la rIFG, mentre que el segon va actuar com un grup placebo. L'experiment es va realitzar perquè ni els participants ni els investigadors no poguessin saber qui va rebre tFUS i qui va rebre el placebo.

L'equip va informar els participants que l'objectiu de l'estudi era observar els efectes de tFUS en l'estat d'ànim, però no els van dir si la tècnica probablement els faria sentir millor o pitjor. Es va demanar als voluntaris que completessin enquestes d'estat d'ànim, abans de l'experiment i 10, 20 i 30 minuts després.

Els investigadors van trobar que els participants que havien rebut tFUS van informar un augment en el seu estat d'ànim 20 i 30 minuts després de l'ultrasò.

Per al segon experiment, l'equip va reclutar nou voluntaris, quatre dones i cinc homes, amb una edat mitjana de 19,2 anys. Cada un va rebre el tractament amb tFUS, però abans i després, la seva activitat cerebral es va mesurar mitjançant ressonància magnètica funcional. Els participants també van completar les enquestes d'humor.

L'equip va determinar que el tractament amb tFUS havia alterat les ones cerebrals a les regions del cervell associades amb l'estat d'ànim. L'ultrasò havia frenat l'activitat del cervell.

Com en el primer experiment, els participants en el segon experiment van informar un augment en l'estat d'ànim després de l'ecografia.

Somrient

Investigació futura

L'estudi dut a terme és significatiu perquè demostra que tFUS pot afectar l'estat d'ànim d'una persona sana, mentre que la investigació prèvia es va centrar en persones amb afeccions neurològiques o psiquiàtriques existents.

Tanmateix, els mecanismes precisos de com i per què els canvis en les ones cerebrals d'una persona afecten el seu estat d'ànim encara no s'han revelat. Com reconeixen els autors, "els mecanismes pels quals tFUS afecta l'activitat neuronal continuen sent desconeguts, i es necessita més investigació".