La bona notícia que va fer pública ahir Pfizer anunciant que la vacuna que ha desenvolupat contra la Covid-19 és "eficaç en un 90%" segons la primera anàlisi intermèdia del seu assaig de fase III, ha omplert d'esperança a tots els països del món. Segons va informar l'empresa en un comunicat, la vacuna es troba en l'última etapa abans de demanar formalment la seva homologació i la seva eficàcia davant el SARS-CoV-2 es va aconseguir set dies després de la segona dosi de vacuna i 28 dies després de la primera.

El Govern espanyol ja ha anunciat que amb aquesta vacuna i altres que estan en desenvolupament, espera aconseguir pròximament immunitzar deu milions de persones en l'Estat espanyol, tot i que encara queden esculls importants abans que això passi.

Pfizer assegura que la vacuna que ha aconseguit portar fins a la fase III té una eficàcia del 90%

El repte d'aconseguir una nova vacuna davant el nou coronavirus ha posat treballar a bona part de la comunitat científica a contrarellotge. Pfizer ha utilitzat un nou tipus de tecnologia que mai abans no s'havia utilitzat en la vacunació massiva, per això, segons han declarat alguns experts, encara queda molt per saber, ja que no existeixen precedents. Encara es desconeix amb exactitud quant temps pot durar, en quines persones podria funcionar millor i altres qüestions importants, com per exemple quin és l'efecte en grups de població concrets com els nens, dones embarassades, malalts o ancians.

La nova tecnologia feta servir per la farmacèutica es diu ARN missatger o ARNm. Fins ara, els avenços relacionats amb aquesta tecnologia s'havien limitat a estudis en pacients amb càncer sotmesos a immunoteràpia, però mai s'havia provat en una vacuna. Les vacunes convencionals, com per exemple la de la grip o la pòlio, s'elaboren a partir de virus inactius, atenuats, com pot ser el cas del xarampió o amb proteïnes anomenades antígens, com passa amb l'hepatitis B.

En el cas de la nova vacuna de Pfizer, s'insereix en l'organisme de la persona un ARN missatger creat pels científics amb les instruccions genètiques perquè les cèl·lules d'aquesta persona fabriquin l'antigen desitjat, com si realment s'estigués infectant del virus. És a dir, és com si s'injectés un manual d'instruccions de com produir immunitat. El sistema immunològic produirà anticossos, tot i que encara no se sap durant quant temps.

La gran novetat de la vacuna de Pfizer és l'ús de l'ARN missatger

El millor d'aquestes vacunes és que es poden fabricar amb molta rapidesa i a grans dosis. El més negatiu és que cal veure com es produeix realment el desenvolupament, perquè encara hi ha molt desconeixement. Encara que els científics es mostren molt esperançats, tot cal dir-ho. Es pot trobar informació sobre això en aquest estudi.

Segons va informar la farmacèutica, encara estan treballant en l'assaig clínic en fase III. Això vol dir que la investigació està molt avançada, però fins a l'11 de desembre de 2022 no estarà finalitzat del tot encara que es pugui començar a vacunar abans la població. De moment, han participat 43.538 voluntaris i els resultats han estat molt positius.