La dieta cetogènica o Keto s'ha convertit en una autèntica revolució al món de l'alimentació. Injuriada per molts, el cert és que és una de les més seguides per a la pèrdua de pes i molts experts la recomanen segons en quins casos pel seu baix contingut en sucres. Es tracta d'un tipus d'alimentació que ha d'aportar d'un 60 a un 75% de les calories procedents el greix, d'un 15 a un 30% de les proteïnes i d'un 5 a un 10% dels carbohidrats.

L'objectiu és que l'organisme es quedi sense la seva font de combustible principal, la glucosa, i comenci a descompondre principalment el greix per obtenir energia. Aquest procés es diu cetosi i provoca una pronunciada pèrdua de pes si es manté en el temps.

El formatge, en ser un aliment ric en greix i sota en carbohidrats és un dels permesos i a més pot ajudar a enriquir i donar gust de moltes receptes. Però existeixen alguns tipus més indicats que altres per a aquest tipus d'alimentació:

Cheddar

Per porció de 30 grams, proporciona més de 9 grams de greix, 7 grams de proteïna i menys d'1 gram de carbohidrats. Manté un equilibri perfecte d'acidesa i cremositat i un punt de fusió bastant baix, ideal per fondre als guisats.

Cheddar

Gouda

És un formatge cremós, lleugerament dolç i de color groc elaborat amb llet de vaca. Amb 8 grams de greix, 7 grams de proteïna i només 1 gram de carbohidrats per porció de 30 grams, es pot utilitzar per cobrir la carn i donar-li sabor.

De cabra

El formatge de cabra té un sabor agre que aporta un sabor diferent de plats com amanides, truites i un altre tipus d'aperitius. Això si, no és particularment bo per fondre. És més baix en lactosa que molts altres tipus de formatge elaborat amb llet de vaca, per la qual cosa les persones amb intolerància a la lactosa el poden digerir millor.

Blau

És un formatge especial, amb un sabor molt profund i una textura cremosa. Presenta per porció, 8 grams de greix, 6 grams de proteïna i 1 gram de carbohidrats. Es pot agregar a les amanides, o barrejar en salsa per a verdures o carn.

En canvi, altres formatges que s'haurien d'evitar en la dieta cetogènica són el formatge cottage, un formatge fresc elaborat separant el mató de caseïna i el sèrum líquid, les dues principals proteïnes de la llet, però és més alt en carbohidrats que les varietats anteriors. Tampoc no és del més convenient el formatge baix en greix, perquè precisament la dieta cetogènica se centra en aliments rics en greixos i baixos en carbohidrats. Finalment, els formatges processats, encara que tenen molt greix, també tendeixen a contenir ingredients que no es troben als formatges produïts naturalment, com es recull en aquest estudi.