L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha alertat que el 2018 els casos de xarampió a Europa han estat 82.596, el nombre més alt registrat aquesta dècada i el triple que l'any anterior. I el que és encara més preocupant: ja el 2017 es van triplicar les xifres del 2016. Més del 90% dels afectats són de deu països, entre els quals hi ha França, Itàlia i Grècia, encara que és Ucraïna la lidera la llista, amb 10 vegades més casos que el següent país, Sèrbia. Les morts per la malaltia també han augmentat, concretament de 42 el 2017 a 72 l'any passat. Els experts de l'OMS subratllen que aquestes xifres demostren que la situació és "preocupant" al continent.

Tanmateix, encara que aquestes xifres es podrien atribuir al moviment antivacunes –de fet l'OMS l'ha situat com un dels grans reptes d'aquest 2019– les dades sembla que suggereixen una altra explicació. Segons l'OMS, els països europeus van assolir la cobertura de vacunació més alta tant per a la primera com per a la segona dosi de la vacuna contra el xarampió, concretament el 95 i el 90% respectivament. Llavors, què deu estar passant?

El cas d'Ucraïna és especial. El conflicte amb Rússia ha provocat que les taxes de vacunació contra xarampió, galteres i rubèola hagin disminuït considerablement. Però això no és aplicable a la resta d'Europa. Segons l'OMS, encara que les xifres mitjanes regionals de vacunació augmenten, "hi pot haver bretxes a nivell local" que explicarien l'augment i que podrien atribuir-se al fet que hi ha comunitats que no estan totalment conscienciades de la necessitat de vacunar els infants. El cert és que l'augment de la vacunació no aconsegueix aturar l'avanç de la malaltia.

El xarampió és una infecció causada per un virus que es manifesta en forma d'exantema a la pell, febre alta i debilitat. Normalment afecta els nens i, malgrat que no té un tractament específic, no sol tenir complicacions. Ara bé, si n'hi ha, pot convertir-se en una malaltia potencialment perillosa que derivi en pneumònia o inflamació als pulmons i al cervell. Segons l'OMS, el xarampió és la primera causa de mort infantil que es pot prevenir amb la vacunació.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat