Per curiós o increïble que pugui semblar, el confinament ha afectat la nostra percepció del temps. Així ha quedat patent en un estudi realitzat per la Universitat John Moores de Liverpool, publicat en PLOS One, en el qual han participat més de 600 persones del Regne Unit des del dia 7 fins al 30 d'abril 2020.

Els participants havien de respondre a diverses preguntes sobre el seu estat emocional, la seva càrrega de treball i els seus sentiments al voltant de la interacció social i espaciotemporal durant les setmanes en què es va decretar el confinament. Al voltant del 20 per cent dels participants van experimentar el temps normal durant el tancament, el 40 per cent el va experimentar com a més lent del normal i el 40 per cent com a més ràpid.

Rellotge de sorra

Només el 20% dels participants en l'estudi va percebre el temps com a|com normal durant el confinament

Els experts que han participat en l'estudi es van adonar que el fet de tenir més de 65 anys, així com baixos nivells de satisfacció a causa de la poca interacció social i a l'estrès probablement eren els factors fonamentals que van provocar que es tingués la percepció que el temps passava molt més lentament. Al contrari, ser jove i estar ocupat ocasionava la sensació contrària. Per tant, per a les persones grans, el confinament ha tingut pitjors conseqüències en la seva salut mental.

Aquests resultats es correlacionen amb conceptes de la neurociència de la percepció del temps, que s'encarrega de valorar com els cervells i les emocions humanes perceben el temps. A mesura que el cervell va evolucionar, les regions involucrades en el pensament i la funció cognitiva, com la planificació i el control executiu, van desenvolupar la capacitat de realitzar un seguiment i control de la percepció del temps.

En aquest sentit, les emocions juguen un paper important. Les persones assignen una component emocional a cada experiència, inclòs el pas del temps, en virtut que ens provoqui una sensació de gaudi o, al contrari, de repulsió. Per tant, l'emoció és una de les principals causes de distorsió en el pas del temps. Aquest és el motiu que, per exemple, quan experimentem por, tenim la sensació que passa més temps del normal perquè la nostra percepció del temps es veu afectada pel nostre nivell d'excitació. De fet, els augments en l'activitat en el sistema nerviós simpàtic, que prepara al cos per a la resposta de lluita o fugida, estan associats amb l'allargament del temps. D'altra banda, els augments en l'activitat del sistema nerviós parasimpàtic, que calma el cos, estan associats amb una disminució o disminució del temps.

Smartwatch

Les emocions són una de les principals causes de distorsió en la percepció del temps

S'observen efectes similars en persones amb afeccions de salut mental. Les persones amb depressió sovint senten que la percepció del temps és molt més lenta. I una cosa semblant ha passat durant la nostra experiència durant el confinament. El fet de no poder relacionar-nos, d'estar menys temps actius, de no passar menys hores davant la llum solar i altres factors, està associat amb una desacceleració del temps.

A això s'afegeix que generalment, la vida normal està altament estructurada per a la majoria de les persones, a causa de la rutina d'anar a la feina, les interaccions socials i entre d'altres. La pèrdua d'aquests ritmes durant el confinament ha produït també una sensació de pèrdua de referències temporals, el que ha produït que a vegades no sabéssim quin dia és, o fins i tot a quina hora del dia, el que ha generat un cert estrès i una sensació de pèrdua de control espaciotemporal en moltes persones.