Els experts en el camp de la psicologia i la psiquiatria estan analitzant moltes dades recollides durant el confinament amb l'objectiu d'analitzar les conseqüències que està produint en les nostres vides. La revista Nature Neuroscience, per exemple, ha investigat el vincle entre el nostre entorn físic i com de feliços ens sentim. Segons els científics que han participat en aquest estudi, el treball conclou que experimentar experiències noves i diverses diàriament està relacionat amb les emocions positives.

En concret, ens sentim més feliços quan tenim varietat en les nostres rutines diàries i, al seu torn, és més probable que busquem experiències noves quan estem en un estat d'ànim més positiu. Els autors reconeixen també que pot ser difícil posar-se en acció durant la pandèmia de COVID-19, però tot i així, tenim certa capacitat d'acció que ens pot ajudar aquesta situació d'aïllament i de distanciament físic. I aquesta capacitat ens pot ajudar a sentir-nos més optimistes.

Futbolín

La investigació

L'objectiu dels investigadors en realitzar l'estudi era saber si tenir una diversitat d'experiències o rutines diàries condueix a un estat emocional més positiu. Per contestar a aquesta pregunta, van fer un seguiment a un grup de voluntaris a Nova York i Miami durant un període de 3 a 4 mesos. Se'ls va demanar que registressin la variació de les seves emocions, si se sentien més positius o negatius i van descobrir que en els dies en què les persones tenien més variacions en la seva ubicació, descrivien que sentien emocions positives del tipus atent, emocionat, feliç, relaxat i/o fort.

Després, els autors de l'estudi van investigar si aquesta associació entre la variabilitat en la ubicació i l'emoció estava relacionada d'alguna manera amb l'activitat dins del cervell d'aquests individus. Per verificar una connexió, la meitat dels participants de l'estudi es van sotmetre a unes ressonàncies magnètiques anomenades fMRI (ressonància magnètica funcional) que observa els canvis en el flux sanguini dins del cervell per determinar quines àrees estan actives durant certes activitats.

Els experts van descobrir que aquells que tenien el vincle més fort entre diverses experiències i sentiments positius també tenien una connexió més forta entre l'activitat cerebral en l'hipocamp i el cos estriat. L'hipocamp és una regió del cervell que està involucrada en el moviment espacial i la formació de la memòria, per la qual cosa és molt sensible a la variació dels entorns espacials. El cos estriat, per la seva part, està relacionat amb la resposta cerebral a les accions i elements del nostre entorn que ens són gratificants.

Sèries

En l'estudi van trobar una connectivitat entre aquestes àrees i l'exploració de l'entorn que s'associava al seu torn amb un estat d'ànim positiu diari. Per tant, llegir llibres nous, veure programes diferents, escoltar música diferent de l'habitual i un altre tipus d'experiències noves tenen un efecte al nostre cervell pel qual es desenvolupem emocions positives.