Al voltant de 350 milions de persones al món pateixen depressió, segons xifres de l'Organització Mundial de la Salut. I, com a conseqüència, el consum d'antidepressius a Europa i els Estats Units s'està disparant. Al nostre continent, la dosi diària definida per cada 1.000 habitants (DHD) ―una manera de mesurar el consum― és de 48.

Espanya és un dels països en els quals més ha augmentat en els últims anys. És el sisè dins dels països de l'OCDE, una llista que lidera Islàndia. Cada vegada es prescriuen amb més freqüència, però el cert és que en la comunitat científica hi ha una certa discrepància sobre l'eficàcia d'aquests fàrmacs.

L'últim treball publicat sobre això és una metaanàlisi elaborada pel Nordic Cochrane Centre de Dinamarca que conclou sorprenentment que l'eficàcia dels antidepressius no es pot demostrar. La revisió, que apareix a BMJ Open, és una resposta a una investigació que va recollir The Lancet el febrer del 2018 en què es comparaven els efectes de 21 antidepressius. En aquesta anàlisi, que va incloure 522 assajos i 116.477 participants, els investigadors van concloure que tots els antidepressius van ser més eficaços que el placebo en adults amb trastorn depressiu major. Per a molts va significar la prova definitiva que els antidepressius funcionen.

Però l'article del BMJ Open posa en dubte certs aspectes de l'estudi de The Lancet. Entre altres coses, apunten la possibilitat que les persones participants sabien en quin grup estaven, si en el dels antidepressius o en el del placebo. A més, els estudis van tenir una durada curta i, per tant, no van ser necessàriament aplicables a les persones que prenen antidepressius durant anys. Així mateix, els efectes dels antidepressius no van ser massa rellevants i, encara que són estadísticament importants, poden no ser clínicament significatius. Els autors també afirmen que "els seus resultats no es van presentar de forma transparent", és a dir, que no va ser possible conèixer com es van realitzar algunes de les anàlisis.

En definitiva, els investigadors conclouen que "en conjunt, l'evidència no recolza les conclusions definitives sobre l'eficàcia dels antidepressius per a la depressió en adults, fins i tot si són més eficaços que el placebo per a la depressió". No asseguren que els antidepressius no funcionin, però sí que afirmen que l'evidència encara no és prou sòlida i per això demanen estudis més amplis i més llargs. "Nosaltres el que volem destacar en aquesta metaanàlisi és que la incertesa és tan gran que pensem que hauríem de ser més rigorosos i dir que no sabem amb seguretat els efectes d'aquests fàrmacs", afirmen.