El cribratge del càncer fa referència a un conjunt d'activitats aplicades a grans poblacions no seleccionades l'objectiu de les quals és detectar la malaltia abans que es manifesti clínicament i així poder iniciar el tractament de forma precoç a fi de millorar el pronòstic.

Segons la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM), s'ha demostrat la seva utilitat de forma clara en tres càncers: càncer de mama, de cèrvix i colorectal. En canvi, sobre altres tipus no existeix prou evidència sobre la seva efectivitat. Per aquesta raó, les recomanacions internacionals és incloure aquest tipus de proves de cribratge dins del Sistema Nacional de Salut.

Médicos en hospital

L'objectiu del cribratge del càncer és detectar la malaltia abans que es manifesti clínicament

En el cas del càncer de còlon i en l'Estat espanyol, són les diferents comunitats les que han posat en marxa els programes de detecció precoç del càncer de còlon i la majoria d'ells han fixat l'edat dels 50 com el començament a l'hora de fer-se aquest tipus de proves que, poden ser aquestes tres: la detecció de sang oculta en excrements que és la primera i es realitza mitjançant reactius permet comprovar si hi ha la sang en una mostra d'excrements i no requereix més que lliurar als facultatius la mateixa. En el cas que sigui positiu, es pot realitzar una colonoscòpia, que permet mitjançant l'ús d'un tub llarg i flexible sota sedació generalment es realitza una observació de tot el còlon i amb la qual es poden extreure pòlips i teixits si és necessari realitzar una anàlisi de laboratori. I, finalment, la sigmoidoscopia flexible, un procediment mitjançant el qual es pot observar els 60 últims centímetres del còlon –còlon inferior– on es detecten la majoria dels casos de càncer.

Encara que l'edat proposada per a homes i dones és de 50, alguns científics asseguren que és necessari realitzar-lo abans, perquè la incidència està augmentant en persones més joves. És el que ha passat per exemple als Estats Units, on s'acaba de fer una recomanació per part del Grup de Treball de Serveis Preventius de Salut per baixar aquestes proves als 45 anys. La causa, com dèiem abans, és que durant les últimes 2 dècades, les taxes de diagnòstic de càncer de còlon han disminuït entre les persones de 65 anys o més, segons la Societat Nord-Americana del Càncer (ACS).

Però les taxes de nous diagnòstics han augmentat en els grups d'edat més joves. S'espera que el dotze per cent dels casos d'aquest tipus de càncer diagnosticats aquest any siguin en persones menors de 50 anys. "Les dades demostren que quan comencem a realitzar proves de detecció als 45, salvem més vides", asseguren els experts.

Ilustración víscerasLes taxes de nous diagnòstics de càncer de còlon han augmentat en els grups d'edat més joves

A Europa, el càncer de còlon és el segon més comú, amb aproximadament 500,000 casos nous cada any i amb taxes d'incidència més altes en homes que en dones. Les causes del creixement en el nombre de casos poden ser deguts a una vida més sedentària, als mals hàbits en la població sobretot en el que a la dieta es refereix, amb un augment del consum del menjar processat i els greixos trans. Per tant, els experts asseguren que, a més del cribratge, fa falta una gran campanya i conscienciació sobre la influència d'aquests modes de vida en la incidència de la malaltia, sobretot entre les persones més joves.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat