Al llarg de la vida, la situació econòmica d'una persona pot canviar. I més enllà de les conseqüències que pot tenir en el seu dia a dia i la seva salut mental, la seva salut física també pot veure's afectada. Concretament, la seva salut cardiovascular.

Així ha quedat patent en un nou estudi de títol Midlife Wealth Mobility and Long-term Cardiovascular Health realitzat en dones per investigadors del Brigham and Women's Hospital que examina les associacions entre la variació de la riquesa i la salut cardiovascular a llarg termini. Els resultats de la investigació indiquen que tenir menys diners s'associen amb un risc més gran d'episodis cardiovasculars, mentre que guanyar més s'associa amb un menor risc d'esdeveniments cardiovasculars. Els resultats es publiquen a la revista JAMA Cardiology.

"Els baixos ingressos són un factor de risc que pot canviar dinàmicament al llarg de la vida d'una persona i pot influir en l'estat de salut cardiovascular d'una persona", assegura Muthiah Vaduganathan, de la Divisió de Medicina Cardiovascular de Brigham. "Per tant, és una finestra d'oportunitat que tenim per a una població en risc. Els canvis en l'economia d'una persona haurien de ser tinguts en compte per a l'avenç de les polítiques de salut".

L'estudi va utilitzar informació detallada tant sobre l'habitatge (residència principal, hipoteques, préstecs hipotecaris i més) com no relacionada amb l'habitatge (vehicles, negocis, accions, fons mutus, comptes corrents i d'estalvi, etc.) a través de múltiples entrevistes amb 5.579 adults de 50 anys o més sense problemes de salut cardiovascular a l'inici de l'estudi. Es va realitzar entre gener de 1992 i desembre de 2016 i es va fer un seguiment sobre els nous diagnòstics que havien rebut en termes de la seva salut en general. En el cas dels participants morts, es va entrevistar els familiars més propers.

Bitllets euroEls ingressos i la riquesa, dos conceptes que es distingeixen en l'estudi

"Els ingressos i la riquesa, encara que potser s'utilitzen indistintament de manera informal, en realitat brinden perspectives diferents i complementàries", asseguren els experts. "Els ingressos reflecteixen els diners rebuts de forma regular, mentre que la riquesa és més holística, incloent-hi tant els actius com els deutes."

Per als propòsits d'aquest estudi, l'augment de riquesa es va definir com un creixement d'almenys un cinquè i, de manera similar, la disminució com un decreixement de la mateixa quantitat. Els participants que es trobaven en el mateix estatus de riquesa entre les entrevistes es van classificar com de riquesa estable. En conjunt, un augment de la riquesa es va associar amb la protecció contra les malalties cardiovasculars i una disminució de la riquesa es va associar amb el risc cardiovascular.

"La disminució de la riquesa s'associa amb més estrès, menys conductes saludables i menys temps lliure, tot la qual cosa està associat amb una pitjor salut cardiovascular" afirmen els especialistes. "La riquesa i la salut estan tan estretament integrades que ja no podem considerar-les separades".