Si dorms generalment més de nou hores a la nit i a més gaudeixes de migdiades llargues, tens un major risc de tenir un accident cerebrovascular, segons un estudi publicat a Neurology, la revista mèdica de l'Acadèmia Nord-Americana de Neurologia.

L'estudi ha estat publicat després d'una investigació en la qual van estar involucrades 31.750 persones a la Xina amb una edat mitjana de 62 anys i sense antecedents d'accident cerebrovascular o altres problemes de salut importants al començament de l'estudi. Van ser seguits durant sis anys, en els quals hi va haver 1.557 casos que van patir aquesta patologia. D'ells, el 8% feien migdiades de més de 90 minuts i el 24 per cent adormia nou o més hores per nit.

Home adormit

Els resultats van demostrar que els que feien regularment una migdiada de més de 90 minuts tenien un 25% més de probabilitats de patir un vessament cerebral que els qui gaudeixen de migdiades més curtes. A més, les persones que adormien nou o més hores per nit tenien un 23% més de possibilitats que els que dormien menys de vuit hores.

Segons els experts, es necessita més investigació per entendre el perquè d'aquestes qüestions, encara que per estudis anteriors creuen que les migdiades i els somnis nocturns tan llargs alteren negativament els seus nivells de colesterol i augmenten el perímetre de la cintura, factors ambdós que índexs de risc de tenir un accident cerebrovascular.

En l'estudi també es van tenir en compte altres factors com la hipertensió, la diabetis o el fet de fumar. Les persones que dormien molt a la nit i durant la migdiada tenien un 85% més de probabilitats de patir un vessament cerebral que les persones que dormien molt a la nit però feien una migdiada moderada. En definitiva, que l'estudi mostra una associació entre els somnis llargs i els accidents cardiovasculars.

Migdiada

Tal com explica l'OMS, els accidents cerebrovasculars solen ser fenòmens aguts que es deuen sobretot a obstruccions que impedeixen que la sang flueixi cap al cor o el cervell. Normalment, les causes que determinen l'aparició d'aquestes patologies són una dieta desequilibrada, la falta d'exercici i el consum d'alcohol i de tabac, entre altres factors. És important estar atents als primers símptomes perquè si s'actua amb rapidesa és més fàcil evitar les severes conseqüències d'aquests episodis.

L'OMS subratlla que el símptoma més comú de l'accident cerebrovascular és la pèrdua sobtada, generalment unilateral, de força muscular als braços, cames o cara. Altres símptomes són l'entumiment a la cara, cames o braços, la confusió, la dificultat per parlar o comprendre el que es diu, problemes visuals en un o ambdós ulls, dificultat per caminar, marejos, pèrdua d'equilibri o coordinació, mal de cap intens de causa desconeguda i debilitat o pèrdua de consciència.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat