Són diversos els estudis que han posat de manifest que a mesura que passen els anys, el risc de tenir una malaltia cardiovascular va creixent en les dones fins al punt que superen els homes, en gran manera a causa de la disminució dels nivells d'estrogen que regulen la funció vascular. Això ha portat part de la comunitat científica a analitzar quins són els factors de risc que fan incrementar aquestes xifres. Un nou estudi publicat a la revista Menopause suggereix que menjar soles pot contribuir a un major risc de malaltia cardíaca en les dones grans.

Els canvis recents en la societat han provocat que cada vegada hi hagi més persones que mengen soles, incloses moltes dones, bé a causa dels horaris de feina o a l'augment de les llars. Aquest últim any, la situació ha anat a més a causa del distanciament social introduït en resposta a la pandèmia de la Covid-19. A més, l'ús dels serveis de lliurament de menjar cada vegada és més popular, la qual cosa ha provocat un increment de les xifres. I això està tenint conseqüències en la salut.

El cert és que l'estudi se centra en les dones, però també valdria per als homes. Quan mengen soles, les persones tendeixen a menjar més de pressa, la qual cosa sovint condueix a augments a l'índex de massa corporal, la circumferència de la cintura, la pressió arterial i els nivells de lípids en sang. Així, pot augmentar el risc de síndrome metabòlica i malalties cardiovasculars.

Dona amanida

A més, també pot afectar la salut mental, i de fet és un factor de risc de depressió, que també està relacionada amb un risc més gran de malaltia cardiovascular.

Els investigadors d'aquest estudi en què van participar gairebé 600 dones menopàusiques majors de 65 anys buscaven comparar els comportaments de salut i l'estat nutricional entre les dones grans que menjaven soles i les que menjaven amb altres persones i investigar la relació entre menjar soles i la prevalença de la malaltia.

Els experts van concloure que les dones grans que menjaven soles tenien un coneixement i una ingesta nutricional més deficients. Més específicament, es va trobar que tenien una menor ingesta d'energia, carbohidrats, fibra dietètica, sodi i potassi que aquelles que menjaven amb altres persones. A més, les dones grans que menjaven soles tenien 2,58 vegades més probabilitats de patir una angina, un tipus de dolor al pit causat per la reducció del flux sanguini al cor i un símptoma de malaltia de les artèries coronàries. Els resultats mostren la importància de l'educació nutricional i la detecció de malalties cardiovasculars per a les dones grans.