L'apnea del son és un trastorn pel qual una persona, quan dorm, pateix episodis d'interrupció del son de forma contínua dels que no té per què ser conscient. De vegades pot durar segons i d'altres minuts, però el que està clar és que priva al cos de l'oxigen que necessita i pot provocar complicacions per a la salut.

Afecta el 25% de la població adulta aproximadament, sobretot als homes. Però un nou estudi acaba d'alertar sobre el perill per a la salut de les dones que la pateixen. La investigació, publicada en l'European Respiratory Journal, conclou que les taxes de càncer són més altes entre les dones amb símptomes pronunciats d'apnea.

Dona dormint

Per dur a terme l'estudi, els experts membres d'un equip internacional de diverses universitats europees van analitzar les dades de 20.000 adults amb apnea del son provinents de la Base de Dades Europea d'Apnea del Son (ESADA), que té registres mèdics i de visites d'adults registrats en 33 centres a tot Europa. Al voltant del 2% dels participants també tenia un diagnòstic de càncer en el seu historial mèdic.

Ja es coneixia que la combinació de baix nivell d'oxigen i interrupció del son podia donar lloc a diferents patologies, com la hipertensió arterial, les malalties cardíaques, els problemes de memòria i els trastorns de l'estat d'ànim.

En aquesta ocasió, els científics participants en l'estudi han proposat diverses teories per explicar el vincle entre l'apnea i el càncer. Una d'elles s'explica perquè comparteixen factors de risc comuns com l'edat i l'obesitat. Una altra fa referència a la hipòxia intermitent, una afecció per la qual el cos no rep prou oxigen. Això podria implicar canvis en el desenvolupament dels vasos sanguinis, la funció immune i l'entorn tissular dels tumors.

Científico

El cert és que és que ara per ara existeixen pocs estudis que analitzin el vincle entre l'apnea i el càncer, i menys encara si està segregat per sexes. Els científics van analitzar altres variables també, com l'edat avançada, l'índex de massa corporal (IMC), el consum d'alcohol i el tabaquisme. Però sens dubte, el més destacable és la relació entre la falta nocturna d'oxigen i les taxes més altes de càncer. Els resultats conclouen que el risc de desenvolupament d'aquesta malaltia és de dos a tres vegades més gran en dones amb símptomes greus d'apnea del son que en homes.

De moment, els experts s'han centrat en la relació entre l'apnea i el melanoma maligne, però en vista de les troballes produïdes, esperen obtenir més dades d'altres tipus de càncer, com el de mama o d'úter i ovari. Volen investigar si la combinació d'hormones sexuals femenines i l'estrès que sorgeix de la hipòxia nocturna en l'apnea pot desencadenar l'inici del càncer o reduir les defenses immunes del cos. Aquestes qüestions seran objecte d'estudi per part dels experts en els propers mesos.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat