Un altre cas, en què les causes encara estan per determinar, qüestiona els efectes secundaris de la vacuna d'AstraZenecaUna dona de 38 anys, treballadora social, va morir dilluns a Tolosa de Llenguadoc (França) d'una trombosi. La mort li va arribar catorze dies després de la injecció de la primera dosi d'aquest fàrmac. No tenia cap problema de salut en particular, però les complicacions van aparèixer poc després de la inoculació. Primer va ser ingressada a l'Hospital Toulouse Purpan, va entrar en coma i, poc després, va patir un coàgul de sang.

Dues dones franceses mortes

Aquest cas és el segon a França. A Nantes, una estudiant de 24 anys vacunada amb AstraZeneca també va morir el 8 de març. La família va donar l'alerta per desaparició i se la van trobar morta a l'interior del pis on vivia sola. Tan sols li havia explicat per telèfon al seu germà que patia "un fort mal de panxa". La Fiscalia va obrir una investigació i els resultats de l'autòpsia també van determinar un "sagnat intern per trombosi". L'Agència Nacional de Seguretat del Medicament (ANSM) de França està analitzant-ho tot i admet que hi ha un "risc molt rar" de trombosi després de la injecció: "La relació entre el benefici i el risc de la vacuna continua sent positiva, cap element indica de moment que la vacunació hagi provocat aquests trastorns".

Malgrat tot, l'ANSM és una de les més reticents a nivell europeu. Va suspendre durant unes setmanes l'ús d'aquesta vacuna, però l'ha reprès tan sols per a persones de 55 anys o més grans. Precisament, el primer ministre francès, Jean Castex, que té 55 anys, va vacunar-se públicament el passat 19 de març per donar un missatge de confiança a la població.

L'agència francesa recorda la "importància que els sanitaris que vacunin adverteixin als destinataris que busquin atenció mèdica immediata si tenen símptomes de tromboembolisme i, sobretot, signes de trombocitopènia i coàguls de sang cerebral, com contusions fàcils o hemorràgies i cefalea persistent o severa, sobretot més tard dels tres dies posteriors a la vacunació".

Alemanya també marca l'edat

Paral·lelament, Alemanya estableix els límits a AstraZeneca. Ahir, Berlín va suspendre-la per a pacients menors de 60 anys. Tot i que aquest medicament està recolzat per l'autoritat sanitària europea, l'EMA, i l'Organització Mundial de la Salut, l'OMS, la decisió es va prendre "per precaució", en declaracions de Dilek Kalayci, cap de Salut del Senat de Berlín. Kalayci, igual que a França, també parla "d'efectes rars i greus". Munic s'ha unit a la decisió. Ahir mateix, les clíniques públiques de Berlín van suspendre la vacuna per a dones menors de 55 anys, segons informa Tagesspiegel. Més enllà d'Europa, el Canadà ha pres la mateixa decisió.