La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha anunciat que Alemanya només vacunarà menors de 60 anys amb AtraZeneca si tenen una prova mèdica prèvia. Aquesta decisió s'ha pres després que en els darrers dies s'han registrat 31 casos de trombosi al país, nou dels quals han acabat amb la mort, entre els quals dos homes de 36 i 57 anys. Davant d'això i la por creixent en la societat, els experts en trombosi han sortit a defensar que els riscos de la vacuna són molt menors als beneficis.

En una entrevista a RAC1, el president de la Societat Espanyola de Trombosi, Joan Carles Reverter, ha assegurat que “és possible” que els casos de trombosi venosa cerebral estiguin relacionats amb la vacuna, però tot i això ha afirmat que es tracta d'un nombre molt petit de persones respecte a les que estan vacunades. Per això, ha defensat que la vacuna d'Astrazeneca és segura i ha fet una crida a la calma.

"En aquest moment continuo pensant que és molt més beneficiós vacunar-se que no fer-ho. El risc d’emmalaltir de Covid i tenir una complicació greu, que també inclou les trombosis, és moltes vegades més gran sense vacunar-se que no amb la vacuna", ha explicat.

L'estratègia espanyola

En aquest sentit, creu que l’estat espanyol fa ben fet mantenint la campanya de vacunació, malgrat que Alemanya l’hagi aturat. La Comissió de Salut Pública va aprovar aquest dimarts suprimir el límit d'edat per vacunar amb AstraZeneca, que fins ara a Espanya estava fixat en els 65 anys. Malgrat que obre les portes que s'administri aquest tractament a persones de 66 anys cap amunt, la realitat és que, de moment, només s'inocularà a menors de 65 anys, ja que aquest vaccí s'està subministrant a treballadors essencials

"El que ha fet ara Alemanya és el que vam fer nosaltres fa unes setmanes. Per què en aquest cas mantenen la vacunació als més grans de 60? Doncs perquè pràcticament tots els casos que s’han detectat s’han donat en menors de 60. Per sobre, només n’hi ha un", ha conclòs a RAC1.

Astrazeneca cues CAP EFE

Imatge: Cues a Catalunya per administrar-se la vacuna d'Astrazeneca / EFE

Precisament, aquest era un dels reclams de les autoritats catalanes. Actualment, a Catalunya aquest tractament s'està administrant a persones que tenen entre 60 i 65 anys.  

Aquesta mesura, que ha obtingut el suport de totes les autonomies excepte Galícia, que s'ha abstingut, s'ha pactat en el marc de la Comissió de la Salut pública que s'ha reunit avui per elaborar una proposta de grups de vacunació. Paradoxalment, Espanya pren aquesta mesura el dia que Berlín i el Canadà han anunciat que suspendran la vacunació amb AstraZeneca a aquelles persones que tenen menys de 60 anys o menys de 55, respectivament. 

Imatge principal: Les vacunes d'AstraZeneca / EFE