El govern espanyol ha rebut en els últims tres mesos més de 40 querelles contra la gestió que ha fet de la pandèmia del coronavirus. En aquest context, la fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, ha deixat clar que no intervindrà en cap causa que hagi de veure amb aquestes denúncies. Quan Delgado va ser nomenada en el càrrec va rebre moltes crítiques perquè el govern espanyol la va designar quan encara era ministra de Justícia. Per això ara no vol que la relacionin amb cap decisió que impliqui la Fiscalia i l'executiu del qual ella mateixa va formar part.

Aquesta és la voluntat de l'exministra, segons han confirmat fonts de la Fiscalia, que expliquen que el tinent fiscal Luis Navajas serà qui s'encarregui a partir d'aquest moment d'investigar les querelles i denúncies que hi ha presentades davant de l'alt tribunal. "No vol intervenir perquè no hi hagi cap dubte sobra la imparcialitat", expliquen fonts de la Fiscalia General de l'Estat a El Confidencial Digital.

Més de 40 querelles de tot tipus

Entre les querelles contra el govern espanyol  destaquen denúncies contra el president Pedro Sánchez, contra el ministre Salvador Illa o contra tot el consell de ministres per delictes d'homicidi imprudent, delictes contra els treballadors, malversació, frau o prevaricació. Els denunciants són de tot tipus, des d'advocats de víctimes, partits com Vox, particulars, sindicats de funcionaris, policies, metges i altres col·lectius. S'investiguen 74 dies de gestió de l'executiu en què els diferents demandants parlen d'actuacions tardanes, falta de material de protecció o manifestacions de risc.

Es preveu que tot un equip de fiscals passin tot juliol i agost treballant en aquestes querelles. Luis Navajas, que porta 44 anys en la carrera fiscal, espera al seu despatx que comencin a arribar les denúncies. "Les estudiarà una per una i emetrà un informe al Suprem dient que les admeti o les inadmeti", confirmen les mateixes fonts.