El dolor de maluc és una afecció bastant freqüent de la qual poques vegades es parla davant altres malalties com el dolor d'esquena o d'altres articulacions. És una de les articulacions més grans del nostre cos, que uneix l'os coxal i el fèmur, o el que és el mateix, el tronc i les extremitats inferiors.

Amb el pas dels anys, és lògic és que es vagi produint un desgast progressiu que pugui provocar malestar en realitzar determinats moviments o fins i tot un dolor crònic molt molest que s'accentua sobretot a la nit.

Dona maluc

Generalment, quan comencen les molèsties, solen donar-se una sèrie de condicions que afecten l'articulació del maluc, els músculs connectats i el teixit circumdant. Per exemple, a mesura que els músculs es van debilitant, sobretot a partir dels 45-50 anys i si no es fa exercici, el maluc fa moviments per estabilitzar-se i suportar la resta de l'articulació. És molt comú en el cas dels músculs del glutis. Quan perd força, els tendons que uneixen el múscul al maluc i la pelvis es contreuen, i provoca un dolor al maluc conegut com a síndrome de dolor trocantèric major.

Una altra de les causes poden ser la bursitis, que es produeix quan la bossa de l'articulació que la protegeix i l'esmorteeix s'inflama. Normalment aquest dolor s'estén pel costat de la cuixa. Una cosa semblant passa amb la tendinopatia, una afecció que pot produir dolor als tendons que uneixen els músculs dels glutis al maluc i la pelvis en inflamar-se o trencar-se a causa de la sobrecàrrega de l'articulació. També hi ha altres orígens del dolor de maluc: l'osteoartritis, relacionada amb el natural desgast del cartílag que envolta els extrems dels ossos, l'exercici extenuant i el sobrepès o l'obesitat.

En qualsevol cas, el primer que cal fer és anar a l'especialista perquè determini quina és la causa exacta i prescrigui el tractament analgèsic més adequat en cada cas.

Mentrestant, es poden fer els següents exercicis que poden ajudar a prevenir totes aquestes malalties que tan molestes poden resultar en el dia a dia de qualsevol persona. La major part d'aquests consisteix a estirar i exercitar suaument els malucs, augmentant la mobilitat i enfortint els músculs.

Maluc esquelet

Aixecament de genoll

Ajagut sobre l'esquena, estenent les cames planes al terra, manteniu la cama esquerra recta i porteu el genoll dret cap al pit i col·loqueu les dues mans sobre el genoll per ajudar a tirar cap al pit. Mantingueu la postura 10 segons i deixeu anar. Repetiu entre 5 i 10 vegades amb cada cama.

Rotació de maluc

Ajagut de panxa enlaire, doblegueu els genolls i porteu-los cap al cos fins que els peus quedin plans sobre el terra. Gireu-los suaument cap a l'esquerra i manteniu-vos arran de terra. Gireu el cap cap a la dreta mentre es mantenen les espatlles enganxades a terra. Mantingueu la postura durant 20-30 segons, torneu a la posició inicial i repetiu en el costat oposat.

Estiraments de maluc

Ajagut de panxa enlaire, doblegueu els genolls i porteu-los cap al cos fins que els peus quedin plans sobre el terra. Agafeu-vos amb les mans per sota dels genolls i porteu les cames cap al pit. Respireu profundament i mantingueu la posició durant 20-30 segons.

Flexió de maluc

Drets, esteneu un braç cap a un costat i sosteniu-vos sobre una superfície resistent, com una paret, taula o cadira, com a suport. Lentament aixequeu el genoll dret fins al nivell del maluc o fins on sigui còmode mentre manteniu la cama esquerra recta. Col·loqueu el peu esquerre a terra i repetiu amb l'altre genoll. Feu 5–10 repeticions.

Exercici de taló a glutis

Drets, amb les cames rectes i els peus separats a l'ample de les espatlles. Recolzeu-vos en una cadira, taula o paret. Doblegueu el genoll esquerre, pugeu el taló cap a la natja esquerra amb la part superior del peu mirant cap al terra. Mantingueu la cama dreta recta i alineeu els genolls. Baixeu lentament la cama i torneu a la posició inicial. Repetiu l'exercici amb l'altra cama. Realitzeu 5–10 repeticions.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat