Tots hem escoltat en multitud d'ocasions que quan ens trobem malament de l'estómac, el que hem de fer és seguir una dieta tova. En funció de quins siguin els aliments que anem prenent quan patim diarrea, grip estomacal o qualsevol altra malaltia de l'estómac, la recuperació serà més ràpida i, sobretot, més agradable.

Què és la dieta BRAT?

Es denomina així, per les sigles dels seus aliments en anglès, a la dieta que inclou plàtans, arròs, compota de poma i torrades (bananes, rice, applesauce, toast). Els aliments que la componen són baixos en greixos, proteïnes i fibra, de manera que resulten senzills de digerir quan la persona que segueix aquesta dieta té problemes d'estómac.

Tanmateix, i malgrat que fa la sensació que es tracta d'una dieta neta i sana, no totes les organitzacions de salut la recomanen emparant-se que la seva adopció pot comportar alguns riscos.

Arròs

Com actua la dieta BRAT?

Els defensors de la dieta BRAT la recomanen perquè afirmen que hi ha una sèrie de raons concretes que la converteixen en adequada. Gràcies que els aliments que la componen són rics en midó i baixos en fibra, aconsegueix que els excrements siguin més ferms. El seu baix nivell en proteïnes i greixos, fan que l'efecte sobre l'estómac sigui suau. Finalment, en tractar-se de productes amb un sabor suau i sense olors fortes, eviten en la mesura possible que causin vòmits o nàusees en el malalt.

L'efectivitat de la dieta BRAT

En els últims anys s'han realitzat alguns estudis sobre el paper que poden jugar els plàtans i l'arròs en les persones amb diarrea. Algunes de les conclusions que s'han obtingut és que la pectina que contenen els plàtans és un midó beneficiós per al tracte digestiu. D'altra banda, l'arròs s'ha revelat com un component adequat per als episodis de diarrea quan es combina amb una solució de rehidratació oral prescrita per un metge.

Normalment la dieta BRAT se sol seguir durant un màxim de 48 hores i per tant, malgrat que manca de molts nutrients necessaris per a un alimentació adequada, no sembla que pugui causar cap dany en el malalt que decideix dur-la a terme. En tot cas, no s'hauria de seguir per més temps que l'indicat durant el patiment estomacal.

Torrades

Aliments per combinar amb la dieta BRAT

Encara que no formen part de la dieta BRAT, hi ha altres aliments que es poden consumir també mentre s'estigui malament de l'estómac perquè també són suaus. Alguns d'ells són les galetes salades, les patates cuites, el pollastre al vapor o la síndria.

A més, cal tenir en compte que quan es pateix una diarrea es produeixen episodis de deshidratació que cal compensar amb la ingesta de líquids. Alguns dels més recomanables són l'aigua, el suc de poma, els brous lleugers, les infusions o l'aigua de coco.

Els probiòtics

Són uns bacteris que ajuden que els episodis de diarrea s'escurcin. Tant, que una combinació de probiòtics i una solució de rehidratació oral pot reduir la diarrea fins i tot en 24 hores i fins i tot la freqüència en la qual se'n va al bany.

Aliments com el iogurt natural, el quefir, els vegetals fermentats, el xucrut o la sopa de miso són rics en probiòtics.