La maternitat continua sent una de les assignatures pendents de l'àmbit laboral. I els estudis ho demostren. L'últim, Infinity Woman, una investigació duta a terme per una coneguda marca de productes infantils que ha desenvolupat la companyia d'estudis de mercat i anàlisi de l'opinió pública Advance Research.

En ella es conclou que quatre de cada deu dones entrevistades retardarien o han retardat els seus plans de maternitat per motius professionals, ja sigui perquè prefereixen tenir una situació professional més estable (24,3%) o bé no renuncien, però ara per ara no s'ho plantegen (15,9%).

Aquelles que tindrien més en compte els motius professionals sobre la maternitat serien les dones entre 25-34 anys (45,6%), així com les que no tenen fills actualment (44,8%). Davant el 78,4% de dones que no renunciarien a la maternitat pel seu desenvolupament professional, un 21,6% sí que renunciaria. En aquest cas, són les dones que encara no tenen fills les que en més nombre arribarien a renunciar (29,4% davant el 13,8% de les que ja tenen fills).

Els dos principals temors i reptes assenyalats per les dones a l'hora de quedar-se embarassades serien els motius econòmics (54,9%) i el fet de considerar que tenir fills és una responsabilitat per a tota la vida (49,7%). Els motius econòmics estan més present en les dones més joves (62%) així com les que no tenen fills actualment (58,6%). Aquestes últimes són aquelles que al seu torn tenen molt més present el fet de considerar que tenir fills és una responsabilitat per a tota la vida (57,8%).

Dona al teléfono

La principal necessitat demandada per les dones per afavorir la maternitat és el poder aconseguir que hi hagi major conciliació amb els horaris de feina d'ambdós pares (81,7% en total. En segon lloc es destaquen unes altres dues necessitats com són el poder comptar amb ajuts econòmics per a material escolar, roba infantil i poder tenir major accés a les llars d'infants en places i horaris més flexible. Aquestes dues últimes demandes són esmentades en més nombre per les dones més joves.

Els motius econòmics són el gran condicionant per renunciar a tenir més fills (45,2%), seguit de la falta de temps (17,4%). Per al 29,8% no hi hauria condicionants per arribar a plantejar-se tenir més fills, percentatge que és més gran en el cas de les dones entre 35-45 anys (33,1%).

Quant a les dones amb fills menors de 10 anys l'enquesta també conclou que tendeixen a ser les activitats relacionades amb el lleure o aficions concretes així com aquelles relacionades amb la cura personal i bellesa les dues que realitzen ara amb menys freqüència en comparació a quan no tenien fills.