Una companyia britànica anomenada Profam ha anunciat que ha desenvolupat un nou tractament per retardar l'inici de la menopausa fins a 20 anys. Segons els responsables, l'objectiu del desenvolupament era mitigar els efectes secundaris que provoca aquesta fase en la vida de les dones, però també podria mantenir la fertilitat femenina fins als 60 anys.

En què consisteix el tractament

Segons han informat, el tractament consisteix a realitzar una cirurgia per extreure una petita peça de teixit ovàric, que després es congela a temperatures extremadament baixes, cosa que en permet la conservació durant diversos anys. Quan una dona assoleix l'edat menopàusica, el teixit es descongela i s'empelta en el cos per restablir la caiguda dels nivells hormonals.

Operación

Encara es requereixen més assajos per ratificar l'èxit d'aquest tractament, però segons ha informat Profam, en la fase experimental van néixer almenys 80 nens després d'haver reimplantat el teixit ovàric al cos de la mare.

Es tracta del primer projecte al món que utilitza la criopreservació de teixit ovàric de dones sanes per retardar la menopausa. Quan abans es realitzi l'extracció a la pacient, més possibilitats es tenen d'allargar el període de fertilitat. Si el teixit és d'una persona de 25 anys, es podria retardar la menopausa fins a 20 anys. Si és de 40 anys, la xifra es reduiria a cinc.

Tenint en compte que les persones viuen més temps, les dones tenen fills més tard i viuen gran part de les seves vides en la fase postmenopàusica, el tractament té un gran interès per a la comunitat científica. De moment, són nou les dones al Regne Unit que han decidit congelar el seu teixit ovàric a fi de retardar la seva menopausa.

Embaràs

Alguns escèptics

Tanmateix, altres experts s'han mostrat més cautelosos. Alguns especialistes afirmen que encara és aviat per saber quin tipus d'efectes secundaris podrien derivar-se de la reimplantació de teixit ovàric al cos d'una dona i que s'haurien de fer més estudis a llarg termini abans d'extreure'n conclusions.

Els més reticents creuen que haurien de passar almenys tres o quatre anys per poder demostrar la seva eficàcia de forma més rotunda. Això sí, opinen que si finalment es demostra la seva viabilitat, podria ser una veritable revolució en el camp de la medicina i en la vida de moltes dones.

Els que més es mostren a favor consideren que no només permetrà a les dones engendrar a més llarg termini, sinó que els evitaran molts dels símptomes de la menopausa, especialment en aquelles dones que no poden realitzar la teràpia de reemplaçament hormonal.

Les dones, durant aquest període de les seves vides, solen patir molèsties que perjudiquen la seva qualitat de vida i fins i tot la seva salut, ja que es pot produir un risc més important de desenvolupar una malaltia cardiovascular, osteoporosi, depressió, augment de pes i acaloraments.