El dejuni intermitent consisteix a realitzar una dieta amb intervals de temps reduïts per als àpats i espais més amplis de dejuni al dia. Es pot realitzar de diverses maneres, com per exemple l'anomenat 16:8, en el qual la persona que el segueix ha de mantenir-se 16 hores en dejú i menjar en les 8 restants; el de 24 hores, pel qual es realitza un sol àpat al dia. O també el de dies alterns, en el que la dieta s'ha de realitzar mitjançant un dejuni un dia i alimentació un altre.

Els beneficis que se li adjudiquen són molts, sobretot en el que té a veure amb el metabolisme, de fet es recomana per aprimar-se. Ara un nou estudi de l'Institut de Psiquiatria, Psicologia i Neurociència del King's College de Londres ha establert que també és un mitjà eficaç per millorar la retenció de la memòria a llarg termini i generar noves neurones adultes en l'hipocamp en ratolins, en el  que els investigadors tenen l'esperança que tingui el potencial de frenar l'avenç del deteriorament cognitiu en les persones grans.

Mujer menja poma|illaLa troballa ha estat molt ben rebuda pels científics

L'estudi, publicat a la revista Molecular Biology, va demostrar que una dieta restringida en calories a través del dejuni cada dos dies era un medi|mitjà eficaç per promoure l'expressió del gen Klotho. Klotho, que sovint es coneix com el gen de la longevitat, s'ha demostrat en aquest estudi que juga un paper central a la producció de neurogènesi o neurones noves de l'hipocamp nascudes en adults.

Les neurones de l'hipocamp nascudes en adults són importants per a la formació de la memòria i la seva producció disminueix amb l'edat, la qual cosa explica en part el deteriorament cognitiu en les persones grans.

Els investigadors van dividir els ratolins en tres grups; un grup de control que va rebre una dieta estàndard d'alimentació diària, una dieta diària restringida en calories i dejuni intermitent en el qual els ratolins van ser alimentats cada dos dies. Els dos últims grups van rebre un 10% menys de calories que el control.

En el transcurs de tres mesos, els ratolins del grup del dejuni intermitent van demostrar una millor retenció de la memòria a llarg termini en comparació amb els altres grups. Quan es van estudiar els cervells d'aquests ratolins, va ser evident que el gen Klotho estava regulat positivament i la neurogènesi va augmentar en comparació amb els que estaven en la dieta CR.

Segons la doctora Sandrine Thuret, "ara tenim una comprensió molt més gran de les raons per les quals el dejuni intermitent és un mitjà eficaç per augmentar la neurogènesi adulta. Els nostres resultats demostren que Klotho no només és necessari, sinó que juga un paper central en la neurogènesi adulta i suggereix que el dejuni intermitent és un mitjà eficaç per millorar la retenció de la memòria a llarg termini en els éssers humans".