Quantes vegades hem sentit això que l'esmorzar és l'àpat més important del dia? Tantes que probablement hagi perdut valor en el nostre dia a dia, com tantes altres coses que no deixen de repetir-se una vegada i una altra.

Però el cert és que està demostrat per nombrosos estudis que el que ingerim poc després de començar el nostre dia té un impacte molt significatiu en com rendirem en la jornada. Un bon esmorzar afecta l'estat d'ànim, ens prepara adequadament des del punt de vista cognitiu i ens proveeix de l'energia que necessitem per enfrontar-nos al món.

Esmorzar llit (1)

Però les bones notícies respecte al primer àpat del dia no acaben aquí. Ara, un nou estudi de l'Endocrine Society dels Estats Units ha revelat que les persones que ingereixen un gran esmorzar cremen el doble de calories en comparació amb les quals mengen un sopar més copiós, segons s'ha publicat a The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

A més a més, tenen menys antulls al llarg del dia –sobretot de dolços– i els seus nivells de sucre a la sang i insulina són més saludables durant tota la jornada.

L'estudi

Els científics van avaluar durant tres dies 16 homes que alternaven un esmorzar baix en calories i un sopar alt en calories i viceversa. A continuació els van fer un seguiment sobre la termogènesi induïda per la dieta (DIT), que es tracta d'un mesurador sobre com està metabolitzant el cos els aliments, així com la gana que tenien, el nivell de glucosa a la sang i els antulls de dolços que patien al llarg del dia.

D'aquesta manera van descobrir que la DIT era dues vegades i mitja més alta després de l'esmorzar que després del sopar. És a dir, que el metabolisme era molt més actiu al matí. Quant a la insulina i la glucosa a la sang, també van ser més baixes després de l'esmorzar en comparació amb després del sopar.

Les troballes poden tenir enormes implicacions per a les persones que busquen perdre pes, juntament amb les persones amb diabetis que tenen nivells de glucosa en sang més alts del normal.

Segons l'opinió dels investigadors, menjar menys en l'esmorzar és una pràctica que molts duen a terme amb l'esperança de perdre pes. Però s'ha demostrat que les persones que mengen menys en l'esmorzar sovint mengen més i mengen més tard durant el dia, la qual cosa tira per terra els seus objectius de pèrdua de pes.

Esmorzar

Els responsables de l'estudi recomanen dur a terme àpats més copiosos al començament del dia, especialment si s'està provant de perdre pes. A més, assenyalen que el millor és que l'esmorzar sigui equilibrat, amb fruita, ous, civada i iogurt, com a elements principals i evitar els aliments excessivament processats, com els pastissos i els cereals ensucrats.