A mesura que passa el temps, cada vegada la ciència està trobant més i més evidències de com les persones que s'infecten amb la Covid-19 pateixen efectes cognitius, entre els quals destaquen la confusió mental i la fatiga. Ara, els investigadors estan descobrint el perquè. En un estudi publicat a Nature Neuroscience, un equip d'experts de la Universitat de Washington van acabar que la proteïna de pic, sovint representada com els braços vermells del virus, pot creuar la barrera hematoencefàlica en ratolins. És a dir, que el SARS-CoV-2 pot arribar al cervell.

La proteïna de pic, sovint anomenada proteïna S1, és la que conté la informació que determina a quines cèl·lules pot ingressar el virus. I no només això, també generalment per si mateixes causen dany en desprendre's del virus i provoquen inflamació. Segons els experts de la investigació, la proteïna S1 probablement provoca que el cervell alliberi citocines i altres substàncies inflamatòries que són les que produeixen aquests efectes.

SARS CoV 2El SARS-CoV-2 pot provocar inflamació preocupant al cervell d'alguns contagiats

La intensa inflamació causada per la infecció per Covid-19 es diu tempesta de citocines. El sistema immunitari, quan detecta el virus i les seves proteïnes, reacciona de forma exagerada en el seu intent d'eliminar-lo. I les conseqüències poden ser problemes cognitius com la confusió o la fatiga mental.

No és un fet nou, ja es va poder comprovar en analitzar com es produïa la infecció pel VIH en l'organisme. La proteïna S1 en el SARS-CoV2 i la proteïna gp 120 en el VIH-1 funcionen de manera similar. Són glicoproteïnes, que tenen molts sucres, característiques de les proteïnes que s'uneixen a altres receptors. Funcionen com una espècie de braços i mans que permeten adherir-se a altres receptors. Ambdós creuen la barrera hematoencefàlica.

El laboratori que ha dut a terme l'estudi, també està analitzant les conseqüències que es produeixen a la barrera hematoencefàlica en altres patologies com l'Alzheimer, l'obesitat o la diabetis.

"Sabem que quan tens la infecció per Covid tens problemes per respirar i això es deu que hi ha una infecció al pulmó, però una explicació addicional és que el virus ingressa als centres respiratoris del cervell i també causa problemes en aquestes regions", asseguren. En els seus experiments amb ratolins van poder comprovar que el transport de la S1 va ser més ràpid en el bulb olfactori i el ronyó dels mascles que en les femelles. Aquesta observació podria estar relacionada amb la susceptibilitat més gran dels homes als resultats de Covid-19 més greus.

Problema al cervellAlguns dels problemes respiratoris provocats per la Covid podrien tenir a veure més amb el cervell que amb els pulmons

Molts dels efectes que té el virus Covid podrien accentuar-se o perpetuar-se o fins i tot ser causats per l'entrada del virus al cervell i podrien durar molt temps. Per aquesta raó, incideixen en la necessitat de prendre les degudes precaucions per reduir el risc d'infecció.