La dopamina i la serotonina són dos dels neurotransmissors més estudiats del nostre cervell. Ambdós juguen un paper important en el nostre estat d'ànim. La dopamina és estimulant i regula els circuits de premis i recompenses que ens motiven a dur a terme determinades accions. La serotonina ens ajuda a inhibir el dolor i a calmar l'estat d'ànim.

Però ara, un nou estudi, conclou que tenen més funcions de les que pensava al principi. Pel que sembla, segons l'equip d'investigadors, aquests dos neuroquímics actuen a velocitats inferiors a un segon per donar forma a la manera en què les persones perceben el món i reaccionen basats en aquesta percepció. Els investigadors han mesurat de forma contínua i simultània l'activitat d'ambdós, els receptors dels quals són objectius terapèutics per a trastorns que van des de la depressió fins a la malaltia de Parkinson, al cervell humà.

Home saltant

La dopamina és estimulant i regula els circuits de premis i recompenses

"Una enorme quantitat de persones a tot el món estan prenent fàrmacs per influir en els sistemes de transmissió de la dopamina i serotonina per modificar el seu comportament i salut mental", asseguren els experts. "Per primera vegada, s'ha mesurat l'activitat moment a moment en aquests sistemes i s'ha pogut comprovar com estan involucrats en la percepció i les capacitats cognitives. Aquests neurotransmissors actuen i integren simultàniament l'activitat a escales de temps i espai molt diferents del que qualsevol esperava".

Una millor comprensió d'aquestes funcions de la dopamina i la serotonina durant la percepció i la presa de decisions podria brindar informació important sobre els trastorns psiquiàtrics i neurològics. Existeix una gran quantitat de trastorns psiquiàtrics i trastorns neurològics en els quals aquest procés s'altera en els pacients, i la dopamina i la serotonina són els principals sospitosos.

La falta de mètodes químicament específics per estudiar la neuromodulació en humans en escales de temps ràpides ha impedit la comprensió d'aquests sistemes. Però ara, en els primers mesuraments, els científics van utilitzar un mètode electroquímic anomenat voltamperometria cíclica d'escombrada ràpida, que fa servir un petit microelèctrode de fibra de carboni que té baixos voltatges per a la detecció en temps real de l'activitat de la dopamina i la serotonina.

En l'estudi, els investigadors van registrar fluctuacions a la dopamina i la serotonina utilitzant elèctrodes especialment dissenyats en cinc pacients que es van sotmetre a una cirurgia d'implantació d'elèctrodes d'estimulació cerebral profunda, per tractar la tremolor essencial o la malaltia de Parkinson. Els pacients estaven desperts durant la cirurgia, jugant un joc de computadora dissenyat per quantificar aspectes del pensament i el comportament mentre es prenien les mesures.

Dona alegre

La serotonina ens ajuda a inhibir el dolor i a calmar l'estat d'ànim

En cada ronda del joc, els pacients van veure breument un núvol de punts i se'ls va demanar que jutgessin la direcció en la qual s'estaven movent. El mètode va ajudar a demostrar que la dopamina i la serotonina estaven involucrats en decisions perceptuals simples, fora del context tradicional de recompenses i pèrdues. "Aquests neuromoduladors exerceixen un paper molt més ampli en el suport al comportament i el pensament humans i, en particular, estan involucrats en com processem el món exterior", asseguren els experts.