Les entitats  Gais Positius, Grupo Trabajo sobre Tratamientos del VIH (gTt-VIH) i Stop Sida han obert una petició a la plataforma Change.org per reclamar al departament de Salut que reobri el centre dedicat a les infeccions de transmissions sexuals (ITS) i en el qual es feien proves ràpides de VIH, que estava a Drassanes i que es va tancar a finals d'octubre per destinar-lo a pacients amb coronavirus

"Exigim a les autoritats sanitàries competents la reobertura immediata de centre i el restabliment de la seva activitat habitual", es manifesta en la petició de Change.org, que s'ha posat en marxa aquest divendres.

peticiochange.orgExtracte de la petició de Change.org

Tancament de Drassanes Exprés

Aquesta unitat ha tancat fins a nou avís i part dels seus serveis s'han reubicat a l'hospital Vall d'Hebron, del qual depèn. Ara bé, les entitats alerten que això té afectacions en el servei. "Un bon nombre de les persones que reben la píndola preventiva de VIH -dels quals les seves cites han hagut de ser cancel·lades a conseqüència de la reubicació del centre-, continuen encara sense rebre atenció i sense perspectives que se'ls reprogrami la visita", han indicat.

A més, també ha comportat el tancament del servei Drassanes Exprés, un centre pioner que es va habilitar el 2017, on es realitzen tests confidencials els usuaris a través dels quals podien saber en sis hores els resultats de proves de malalties com VIH, hepatitis B i C, sífilis, gonorrea i clamídia. "El desmantellament de facto del Centre d'ITS Drassanes ha suposat que programes amb enormes beneficis per a la salut pública -com el circuit ràpid de cribratge d'ITS asimptomàtiques 'Drassanes Exprés'- desapareguin o que quedin reduïts a un nivell per sota del mínim, ja no del seu funcionament, sinó de la seva existència", s'apunta en l'escrit. 

Finalment, les entitats signants posen de manifest que "entenen que la tensió assistencial provocada per la covid-19 obligui a prendre mesures excepcionals, com la reestructuració dels serveis i dispositius sanitaris. No obstant això, l'abordatge de l'epidèmia de la SARS-CoV-2 no hauria d'anar en detriment d'altres problemes de salut pública, com el VIH i les ITS, en què una resposta inadequada podria derivar en un augment tant del nombre de casos com del nombre de diagnòstics tardans".  

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat