La investigació mèdica davant el nou coronavirus avança imparable. Ara, un grup d'investigadors del Cim i de la Clínica Universitat de Navarra ha desenvolupat un prototip de vacuna davant el SARS-CoV-2 l'eficàcia del qual s'ha confirmat en un model animal de la malaltia. De moment, i després dels bons resultats, s'ha registrat la patent per al seu posterior desenvolupament clínic.

En aquest cas, s'ha variat el modus operandi. Si bé la majoria de les vacunes anti-Covid comercialitzades utilitzen tota la proteïna S del virus (responsable de la interacció del virus amb les cèl·lules), en aquest cas s'han identificat al sèrum de pacients atesos a la Clínica Universitat de Navarra els fragments mínims de la proteïna S que són capaces d'activar una resposta que protegeixi davant la infecció. "Després de seleccionar la zona més rellevant, hem dissenyat una vacuna que indueix anticossos de manera focalitzada en aquesta zona exclusivament", expliquen els Dres. Juan José Lasarte i Pablo Sarobe, director i investigador principal del Programa d'Immunologia i Immunoteràpia del Cim Universitat de Navarra.

La vacuna desenvolupada es basa en la utilització de pèptids sintètics. "En utilitzar un fragment molt petit del virus, la vacuna es pot preparar mitjançant síntesi química. Aquest model ofereix l'avantatge que és un procés homogeni i estable, i utilitza una tecnologia molt senzilla que permet adaptar-se amb facilitat a la seqüència de possibles noves variants. La seva estabilitat facilita, a més, la seva distribució a zones en les quals no hi ha infraestructures per conservar vacunes en congeladors especials", apunten els científics.

Flascons de vacunaEls científics han demostrat en models animals que aquesta vacuna protegeix davant una infecció letal pel virus. Així mateix, reconeix tant la variant original de Wuhan com les variants més importants que han anat sorgint durant la pandèmia. El treball s'ha publicat en l'últim número de la revista especialitzada Emerging Microbes and Infections.

"L'objectiu d'aquesta vacuna no és competir amb les vacunes ja disponibles en el nostre entorn, però atesa la seva facilitat de desenvolupament pot ser una alternativa en països que encara no tenen accés a una vacuna davant la Covid-19". El cert és que els resultats s'han obtingut gràcies a l'experiència del Grupo d'Investigació en Desenvolupament de Vacunes del Cim i després d'any i mig d'investigació específica en SARS-CoV-2. "En començar la pandèmia ens vam adonar que havíem d'aportar els nostres coneixements en el camp de les vacunes davant la infecció per aquest virus".