Patir algun tipus de patologia a les genives és molt més comú del que pugui semblar. Un alt percentatge de la població ha patit en alguna ocasió molèsties, infeccions, sagnies o algunes patologies més greus com la periodontitis. Però a més de la incomoditat, un creixent nombre d'estudis vinculen els problemes a les genives amb una sorprenent gamma de problemes de salut aparentment no relacionats amb elles. Per això netejar-se les dents de manera adequada i eliminar la placa bacteriana pot ser més important del que es pensa.

Les genives poden inflar-se i infectar-se, provocant dolor. És una malaltia que es diu gingivitis i que si no es tracta de manera adequada acaba convertint-se en periodontitis, la qual cosa debilita les estructures de suport de les dents. Totes elles s'engloben dins de les patologies periodontals i poden estar relacionades amb un risc més important de deteriorament cognitiu.

Dentista

De fet, el risc de deteriorament cognitiu en els homes grans augmenta a mesura que es perden més dents; i la càries, també està relacionada amb aquesta afecció cerebral. A més, hi ha estudis que han vinculat la malaltia periodontal amb una acumulació més important de beta-amiloide al cervell, una de les evidències més característiques de la presència d'Alzheimer.

Altres àmbits d'estudi estan analitzant la relació entre les genives i el cor i la resposta pot estar en el procés inflamatori. La inflamació és una resposta a irritants o patògens, és un mecanisme de protecció. Tanmateix, si continua durant un període prolongat, pot fer malbé teixits i òrgans|. Els científics creuen que és possible que la inflamació a les genives desencadeni una sèrie de reaccions que, en última instància, provoquen inflamació en el sistema cardiovascular.

I no només això. També s'està investigant com els bacteris acumulats a la placa poden arribar a la sang i ser transportats a diferents zones del cos, inclòs el cor. De fet, un dels bacteris presents a la cavitat bucal, la P. gingivalis és l'espècie bacteriana més comunament trobada a l'artèria coronària.

Les genives també podrien estar relacionades amb un augment del risc de patir càncer. Pel que sembla, un enzim produït per un tipus de bacteri comunament associat amb la malaltia de les genives, Treponema denticola, apareix de forma freqüent en certs tipus de càncer del sistema gastrointestinal. L'enzim, conegut com a proteinasa ajuda als bacteris a envair el teixit en la malaltia de les genives. Els investigadors van descobrir que també activava altres enzims que promouen les cèl·lules cancerígenes a mesura que avancen cap al teixit sa.

Encía

Finalment, la malaltia periodontal té vincles amb la disfunció erèctil. Encara que és una condició complexa que pot derivar de factors psicològics i fisiològics, segons alguns científics, els problemes a les genives també poden haver de veure. Una vegada més, la inflamació podria ser el culpable, ja que pot expandir-se a través de la sang i arribar a altres zones.

La disfunció erèctil sovint es deu al mal funcionament dels vasos sanguinis; específicament, els músculs llisos que recobreixen les parets dels vasos sanguinis perden la seva capacitat de relaxar-se. Això es coneix com a disfunció endotelial i evita la vasodilatació al penis i, en conseqüència, les ereccions. Un estat inflamatori pot promoure la disfunció endotelial i, per tant, augmentar el risc de disfunció erèctil.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat