La mort de Chadwick Boseman, l'actor que va donar vida a Black Panther, ha donat la volta al món. Amb només 43 anys, portava quatre anys lluitant contra un càncer de còlon que finalment no va poder vèncer, tal com va informar la seva família una vegada es va produir la seva mort.

El cas ha posat en relleu una dada coneguda pels científics: que aquest tipus de càncer està augmentant significativament entre els adults joves. L'actor va ser diagnosticat inicialment amb càncer en etapa III, és a dir, que les cèl·lules tumorals s'havien estès al llarg de la seva paret intestinal. Malgrat el tractament, va arribar a l'etapa IV i es va produir la temible metàstasi a altres zones de l'organisme.

Metástasis colorectal

Metàstasi colorectal

Un estudi recent de la Societat Nord-Americana del Càncer, confirma l'esmentada tendència. En ell, els investigadors van concloure que l'edat mitjana a què se'ls va diagnosticar aquest tipus de càncer als pacients des de 1989 fins a principis de la dècada de 2000 va ser de 72 anys, però es va reduir a 66 el 2016.

En el cas de les persones de 50 a 64 anys, la taxa va augmentar en un 1% per any, però és que entre els menors de 50 la xifra avança a més del 2% per cent, unes xifres significatives. Les taxes de mortalitat també han variat segons el grup d'edat, i així com els pacients grans experimenten una disminució de la mortalitat, en els menors de 50 anys estan creixent.

Els experts creuen que l'augment de l'obesitat és un dels motius principals. Segons destaquen, les persones amb més risc de tenir càncer de còlon són aquelles que pateixen malaltia inflamatòria intestinal, sigui colitis ulcerosa o malaltia de Crohn, els que genèticament són més propensos a patir una varietat coneguda com a càncer de còlon hereditari sense poliposi (HNPCC), també conegut com a síndrome de Lynch, o tenen antecedents familiars de la malaltia.

Els fumadors i les persones amb obesitat també tenen un major risc, igual com les que segueixen dietes amb un alt contingut en carn vermella. L'informe també troba disparitats racials i els més afectats en aquest país són els afroamericans. De fet, les taxes d'aquest tipus de càncer en aquesta població són aproximadament un 20 per cent més altes que en els blancs no hispans.

Malalt a l'hospital

Malalt a l'hospital

Un dels problemes principals és la detecció. El càncer de còlon presenta xifres molt altes de curació quan es detecta en etapes primerenques, la I i la II, quan encara no ha sortit de la paret intestinal. La cirurgia en aquests casos proporciona una taxa de curació del 80 al 95 per cent i generalment implica extirpar el segment del còlon que té el càncer juntament amb els ganglis limfàtics propers. Però aquells tipus de càncer que s'han disseminat als ganglis limfàtics a partir de la fase III tenen una taxa de supervivència del 40 al 65 per cent i els de fase IV del 35 per cent o menys en els següents cinc anys.

Els experts recorden que la prevenció implica fer una dieta saludable, evitar aliments ultra processats i altes quantitats de carn vermella i mantenir-se actiu fent exercici diàriament.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat