Científics de l'University College de Londres han creat per primera vegada miniòrgans a partir de fluids de l'embaràs, segons ha anunciat aquest dilluns la mateixa institució. La cosa és que desxifrar el desenvolupament embrionari és fonamental per entendre i curar les malalties que ens afectaran durant la resta de la nostra vida... i ara la ciència acaba de fer un pas de gegant cap a aquesta comprensió gràcies a la creació d'organoides o miniòrgans de cèl·lules mare obtingudes del líquid amniòtic de dotze fetus.

Cal tenir en compte que els organoides són versions simplificades i realistes dels òrgans, es produeixen in vitro mitjançant el cultiu de cèl·lules mare i serveixen als científics per comprendre els òrgans reals als quals simulen. Doncs bé, l'estudi publicat aquest dilluns a la revista Nature Medicine explica com un equip multidisciplinar d'investigadors ha generat organoides de diversos tipus de teixits (pulmons, ronyons o intestins) a partir d'un cultiu de cèl·lules recollides durant les últimes setmanes d'embaràs en mostres de líquid amniòtic ―el fluid que envolta i protegeix el fetus mentre creix―.

Una nova font cel·lular

És la primera vegada que es generen organoides fent servir aquesta nova font cel·lular, el fluid amniòtic obtingut mitjançant mostres mínimament invasives a les últimes fases de l'embaràs. Fins ara, la creació d'aquests miniòrgans per a la investigació prenatal s'havia fet a partir de teixits fetals recol·lectats post mortem mitjançant biobancs i sota grans restriccions ètico-legals. Però en aquesta ocasió, els investigadors han pogut obtenir mostres de les cèl·lules epitelials del líquid amniòtic humà recollides durant estudis prenatals en dotze embarassos entre la setmana 16 i la 34. Gràcies a la seqüenciació unicel·lular, els autors han caracteritzat la naturalesa de cada cèl·lula i han pogut aïllar cèl·lules mare d'origen gastrointestinal, renal i pulmonar.

Per explorar si aquestes cèl·lules podrien fer-se servir per crear organoides, els científics les van sembrar al laboratori i van observar que començaven a proliferar i a autoorganitzar-se en organoides tridimensionals, que eren visibles en gairebé dues setmanes. Van comprovar que les cèl·lules formaven miniòrgans fetals primaris de teixits específics de zones del cos humà, com l'intestí prim, els ronyons i els pulmons, alhora que presentaven característiques funcionals d'aquest teixit d'origen del qual provenien.

Curar en la gestació

És així com van poder fer servir aquesta tècnica per generar organoides pulmonars a partir de cèl·lules mare de líquid amniòtic de fetus afectats per hèrnia diafragmàtica congènita i observar com es formava aquesta patologia. Es tracta d'una malaltia rara que desenvolupen alguns nadons en els primers mesos de l'embaràs i que creen un orifici en el diafragma, del qual poden derivar-se complicacions importants. "Les nostres troballes ofereixen un mètode alternatiu de generació d'organoides fetals, que podria ser fonamental per comprendre millor les últimes etapes del desenvolupament durant l'embaràs i per aconseguir avenços en la investigació d'anomalies congènites", ha subratllat un dels autors, l'investigador de l'University College de Londres, Francesco Mattia.

Mattia ha remarcat que l'estudi obre camí a la creació d'"organoides fetals durant embarassos en curs per al desenvolupament de teràpies personalitzades davant múltiples patologies". Segons Núria Montserrat, professora de Recerca ICREA a l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), som davant d'un "nou abordatge" de patologies congènites mitjançant la generació d'organoides humans d'aquesta nova font cel·lular. El director científic del Biobanc del Principat d'Astúries (BioPA), Iván Fernández Vega, ha afegit que l'estudi "descriu com els organoides d'intestí prim, túbuls renals i pulmons són expansibles i poden madurar funcionalment amb un gran potencial per a la medicina regenerativa i la modelització personalitzada de malalties". "Aquest avenç permetria fer l'estudi en embarassos en curs, poguent brindar en el futur solucions en temps real, amb anàlisis durant la gestació, el que potencialment podria conduir a tractaments més personalitzats i efectius", ha conclòs.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!