Mascaretes pel carrer, sota l'aigua o al bosc. En qualsevol lloc menys on tocaria. La pandèmia també ens ha portat això, veure mascaretes quirúrgiques per tot arreu. Ara, però, una empresa vol canviar aquesta tendència i fer que aquestes mascaretes aportin alguna cosa més quan se'ls acaba la vida útil. 

mascarilla higienica unsplash

Mascaretes higièniques / Unsplash

Per això, però, cal anar fins a Mangalore, al sud de Karnataka a l'Índia. Allà hi ha l'empresa social Paper Seed Co, que ha creat una mascareta que no només protegeix del coronavirus sinó que quan s'acaba la vida útil del producte, es pot plantar i d'aquí sorgir-ne un arbre o una planta. 

El seu fundador, Nitin Vas, ha dit que les mascaretes de cotó en realitat estan fetes de material reciclat. "La coberta exterior està feta de cotó fent servir materials recol·lectats de la indústria de la confecció i els forros interns estan fets de cotó suau. Són suficientment gruixuts i efectius per prevenir infeccions", ha explicat al diari indi indianexpress.com.

paper seed co facebook

Publicació de Paper Seed Co a Facebook sobre el procés de les seves mascaretes / Captura Facebook

Ara bé, la idea no és pas nova. La mateixa companyia ha fabricat diversos productes reciclats i amb llavors des del 2017, però ha estat durant la pandèmia que han estat explorant en aquesta altra direcció. "Les mascaretes són essencials per als humans, però també estan creant problemes per a altres espècies. Ho veiem al carrer, als rius o al mar i provoca danys irreparables al medi ambient i a la vida aquàtica", ha explicat.

Com funciona la mascareta?

Les mascaretes estan fetes de cotó, però les mascaretes són d'un sol ús. Una vegada fetes servir, només cal tirar-les a terra o dipositar-les en una torreta, regar-ho una mica i en uns dies, amb sort, es convertirà en una planta.

L'empresa ja tenia coneixements d'aplicar llavors incrustades en paper, però no amb cotó, tot i que no ha suposat tampoc un daltabaix, segons recull la mateixa publicació. Ara bé, ser sostenible té un cost de 25 rupies –uns 0,28 euros–. Els creadors saben que les mascaretes no són barates per a la població índia, però destaquen que s'ha dut a terme un procés laboriós i no se n'està fent una producció massiva. 

 

 

Imatge principal: una mascareta de protecció contra el coronavirus / Unsplash